CLT-rakentaminen

CLT eli Cross Laminated Timber on ristiinlaminoitua massiivipuuta. CLT-Rakentamisessa talon runko ja sisäseinät rakennetaan isoista CLT-elementeistä. CLT-elementit ovat kantavia ja jäykkiä rakenteita, joiden sisäseinä on valmis sellaisenaan eli CLT-talon runko on erittäin nopea rakentaa. CLT-elementit toteutetaan tarkasti suunnitelmien mukaan ja valmistetaan tehtailla CNC-työstämällä. Elementtejä tehdessä on mahdollista huomioida tarvittavat viennit LVI:tä ja sähköjä varten.

CLT-rakentamisessa suurimpia haasteita on suunnittelun vaativuus. Työmaalla ei voida enää kovinkaan helposti tehdä muutoksia, vaan kaikki on suunniteltava kerralla valmiiksi.

Kantavuus

CLL-elementit ovat jäykkiä ja kantavia rakenteita, mikä mahdollistaa hyvin joustavan suunnittelun, koska muita kantavia elementtejä ei tarvita.

Äänieristävyys

CLT-talon äänieristykseen on kiinnitettävä huomiota, sillä äänen värähtely kulkee hyvin yhtenäisiä CLT-levyjä pitkin.

Paloturvallisuus

CLT-levyllä on yllättävän hyvät palonkesto-ominaisuudet ja CLT-elementin joutuessa kosketuksiin tulen kanssa sen pinta hiiltyy, mutta syttyy hitaasti, eikä vääntyile tai murru kuumuudessa.

Ekologisuus

CLT-elementtien valmistus on ekologisempaa kuin vastaavien betonielementtien. Lisäksi seinäelementit ovat myös kierrätettävissä ja ne voidaan lopulta muuttaa vaikka bioenergiaksi.

Terveellisyys

CLT-rakennusten terveellisyydestä keskustellaan internetissä paljon. Esimerkiksi CLT-elementtien valmistuksessa käytetystä liimasta on tullut huolestuneita kommentteja, mutta syytä huoleen ei ole, sillä samaa liimaa käytetään myös massiivihirsien rakentamisessa, eikä se ole terveydelle haitallista.