CLT-Halkokatos ylijäämäpaloista
Julkaistu

Halkokatos

Lattian suhteen ei vielä ole tehty lopullisia päätöksiä, mutta nyt viime aikoina onkin keskitytty enemmän ulkotöihin, koska kelit ovat olleet kohdallaan – tosin välillä vähän liiankin kohdallaan. Välitöinä syntyi halkokatos.

Kun CLT-elementit tilataan, niin periaatteessa kaikki ikkuna- ja oviaukot ovat hinnassa mukana. Tai siis ne elementit, jotka irrotetaan ikkuna- ja oviaukoista. Kun tilaus tehdään, niin on mahdollista pyytää nuo ylimääräiset jämäpalat kuljetukseen mukaan. Ja koska olen aina kyennyt samaistumaan Sulo Viléniin ja ymmärtämään houkutuksen hankkia jotain, jos halvalla saa, niin nyt tilanne oli mitä mainioin: oli mahdollisuus saada jotain ilmaiseksi!

Pystytysvaiheessa pystytystiimi hieman kuittaili asiasta, että aika paljon sinulle on tuota hukkapalaa tulossa. Kuulemma usein ihmiset tekevät sen virheen, että ottavat nuo ilmaiset palat mukaan ja sitten lopulta maksavat siitä, että pääsevät niistä eroon. Ja lisäksi osa paloista oli melkoisen isoja, joten niitä ei edes kahden miehen voimin liikuttele. Sain huomata sen, kun talon pystytyksen jälkeen metsässä oli epämääräinen kasa CLT-elementtejä.

CLT hukkalementtejö

Onnekseni – tai no onnekseni ja onnekseni, kyllähän se rahaa vei – nosturia tarvittiin uudestaan tontille, kun kattotöitä tehtiin. Kun oikeat työt oli tehty eli kattovasat nostettu katolle ja asennettu paikoilleen, niin pääsin juoksentelemaan edestakaisin autotallin alatasanteen ja talon ylätasanteen väliä, kun nostatin suurimman osan CLT-elementeistä ylätasolle – jos niistä vaikka tekisi jotain, niin onhan ne nyt kiva järjestää edes suht mukaviin pinoihin. Siinä taisi melkoisella tahdilla mennä reilu tunti – että elementit sai kasaan. Oli nimittäin hoppu, sillä tuollainen nosturi maksaa kuitenkin ihan tarpeeksi.

CLT-halkoliiterin runko pystytetty
CLT-halkoliiterin runko pystytetty

Tosiaan CLT-kasa oli hyvin epämääräinen ja osassa oli nostohihnat paikoillaan, mutta suurimassa osassa ei ollut, joten siirtely otti aikansa, mutta sain kuitenkin kahteen enimmäkseen siistiin pinoon kaikki elementit: vinot elementit ja suorat elementit. Minusta jako oli hyvä ja selkeä.

No siinä minulla sitten oli kaksi kasaa CLT-elementtejä ja jotainhan niistä pitäisi keksiä. Saattoi olla isäni idea tai sitten jotain juttelin isäni kanssa, niin keksittiin, että mitä jos niistä rakentaisi halkokatoksen. Koska tontilta on kuitenkin kaadettu kymmenkunta puuta joten halkoja – tai no tulevia halkoja, tällä hetkellä pääasiassa pöllejä – on melkoisesti ja pitäähän ne johonkin saada. Nopeasti suunnitelma kasaan ja hommiin.

Ensin kartoitettiin elementit ja löydettiin sopivat elementit, joiden varaan halkokatos voitaisiin kasata. Moottorisahalla saimme halkaistua pari elementtiä ja meillä oli pian 3 noin 200×200 mm CLT-parrua, joiden päälle sivuseinät ja takaseinä saataisiin mukavasti.

Olimme aiemmin jo valinneet yläkerran vinoikkunan suunnittelun lähtökohdaksi, koska siitä saisimme päätyseinän ja katon kaltevuus sekä seinän pituus määräytyisivät sen mukaan. Tämän jälkeen isommat työstöt moottorisahalla ja meillä olikin äkkiä kaikki palat kasassa. Tai ainakin suurin osa.

CLT-Halkoliiterin kattoruoteet asennettuna
CLT-Halkoliiterin kattoruoteet asennettuna

Alkuvaiheessa oli riittänyt, että elementit oli vaan kaatanut maahan ja sahaillut oikeaan kokoon, mutta nyt meillä oli iso päätyseinä, eikä se liikkunut mihinkään kolmen miehen voimin. Olimme siis isäni ja pikkuveljeni kanssa tekemässä hommaa. Tai no saimme me sen elementin juuri ja juuri nostettua, mutta kuljetus ei onnistunut. Hetken aikaa soiteltuani sain siskon miehen paikalle. Onneksi hänellä oli ollut juuri firman virkistyspäivä, joten puhtia riitti hyvin ja saimme neljästään raahattua elementit paikoilleen ja halkokatoksen rungon kasaan.

Minulla oli akkukäyttöinen käsisirkkeli, jolla sai sahattua 53 mm syvyyteen ja suurin osa CLT-elementeistä oli 100 mm paksuja, mutta sahaamalla ensin toiselta ja sitten toiselta puolelta elementit sai yllättävän nopeasti oikean kokoisiin paloihin, jotka vain sijoitteli paikoilleen ja ruuvaili kiinni. Koska elementtejä oli aika paljon, niin teimme halkokatokseen myös lattian CLT:stä. Kattopellit saimme Millan isältä – olivat odottaneet meidän projektia noin kaksikymmentä vuotta vintillä. Periaatteessa halkoliiteri syntyi ruuvien hinnalla, jos ei huomioi  päivän työtä, joka tekemiseen meni.

CLT-Laavu, valmiina ja puitakin jo täytteenä

Taas toki voi miettiä, että oliko tuossa mitään järkeä – mutta ainakin on taloon hyvin sopiva paikka haloille.

– Samuli

15 vastausta artikkeliin “Halkokatos”

 1. Moi,
  Hieno halkomökki!

  Tuli mieleen tuosta teidän CLT nostorumbasta, että löytyyköhän teiltä niitä nostolenkkejä, mitkä kiinnitetään levyihin nostoa varten? Vai oliko nostofirmalla omia? Ollaan parin viikon päästä nostamassa omia CLT levyjä ja tarvii ostaa sellaisia ennen sitä.

  -Dennis

  1. Oho, oli ilmoitus kommentista mennyt roskakoriin. Jokunen nostolenkki löytyy vielä. Nuo tulivat meillä tilauksen mukana. Pystytystiimi vei osan, mutta kyllä noita jokunen on vielä tallella, joista osasta voinen kyllä luopua 🙂 Laittele sähköpostia: info@mustakukko.fi

   1. Terve!
    Eipä hättää, saatiin myös toimituksen mukana, eli ei tarvetta enään. Pystytys meni sulavasti, on kyllä aika uskomaton tämä CLT.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


CAPTCHA Image
Reload Image