Julkaistu

CLT-elementtien hinta-arviot

Olemme saaneet alustavan hinta-arvion usealta eri CLT-tehtaalta.

Edullisimmalta suomalaiselta CLT-tehtaalta saimme hinta-arvioksi noin 103 000 euroa. CLT-elementtien hintaa voidaan laskea joko kuutioiden tai neliömetrien mukaan. Neliömetreinä hinta on vähän hankala, koska CLT-elementtien paksuus vaihtelee, meilläkin on 60-200 millisiä elementtejä, mistä syntyy merkittäviä eroja – joten on helpompi puhua kuutioista.

Meille on siis tulossa noin 105 kuutiota CLT:tä. Kuution hinnaksi tulee suomalaisen tehtaan valmistamana noin 980 euroa per kuutio.

Latvialaisen ja itävaltalaisen tehtaan hinnat olivat lähes samat eli noin 86 000 euroa, kuljetuksineen. Kuutiohinnaksi noille tehtaille tulee siis noin 820 euroa per kuutio (kuljetus mukaan laskettuna). Itävaltalainen tehdas oli hieman halvempi kuin latvialainen ja heillä oli joitakin kommentteja talon rakenteisiin. Kommenttien perusteella lisättiin yksi liimapuupalkki talon etelä-seinälle.

Myös suomalaiselta tehtaalta kommentoitiin rakennetta ja kerrottiin, että jos heiltä tilaa elementit, niin elementtisuunnittelu pitää tehdä uudelleen, mikä maksaa 1000 euroa. Meidän nykyinen elementtisuunnitelma ei ole kuulemma toteutuskelpoinen. Taas kerran olemme hankalassa tilanteessa. Joku sanoo, ettei homma toimi ja pitäisi tehdä eri tavalla. Toinen taas on sitä mieltä, ettei ongelmaa ole.

Lisäksi suomalainen puu on tasalaatuista ja laatuvarmistettua, joten siinäkin on noiden muiden maiden elementteihin verrattuna eroja. Esimerkiksi Itävallan CLT:ssä vain näkyvä CLT-pinta on laadukkaampaa puuta. Suomalaiset elementit ovat myös päätyliimattuja, kun taas ulkomaisten tehtaiden eivät ole.

Mutta riittääkö se perusteeksi 17 000 euron hintaeroon? Jos unohdetaan kommentit, että elementtisuunnitelma ei toimi, vaan keskitytään laatuun ja päätyliimaukseen. Mielestäni 17 000 euroa on aikasta paljon rahaa ja vaikka mielelläni ostaisin kotimaisia tuotteita, niin jossain rajakin menee.

Sitten on ongelmatapaukset. Entä, jos joku elementti puuttuu tai tulee muita ongelmia? CLT-talossa pystytysvaihe on tosi kriittinen ja jos jotain puuttuu, niin se tulee melko kalliiksi. Lisäksi jos laadussa on huomautettavaa, niin kuinka sitten toimitaan – pyydetäänkö uudet elementit vai mikä siinä tilanteessa auttaa? Taas tulee melkoisen kalliiksi. Toisin sanoen, jos ongelmia tulee, niin se maksaa. Mutta joka tapauksessa olemme nyt erittäin vahvasti kallistumassa Itävallan tehtaaseen.

Sitten vaan jännätään miten meidän käy ja kuinka isossa pississä olemme – vai onko talo pystyssä parin kuukauden päästä ja säästimme 17 000 euroa.

– Samuli

12 vastausta artikkeliin “CLT-elementtien hinta-arviot”

 1. Teillä sitä haastetta riittää. Se on tuo pioneerin homma aina tuollaista. Vaihtoehtoja riittää ja mielipiteitä piisaa, joskus pitää vaan valita ja mennä eteenpäin, jos valmista meinaa saada. Tuo hintaero on melkoinen, harmi että kotimainen tuote ei pärjää hinnassa. Kai se nyt kaikilla yrityksillä joku vastuu on työstään, kun liikutaan EU:n sisällä.

  1. Haasteita riittää, mutta ihan hyvältä kaiken kaikkiaan vaikuttaa – ja kivaa, kun vihdoin alkaa muuttua konkreettiseksi tämä rakentaminen.

 2. Itse haluaisin nähdä valmista tuotetta joka tehtaalta ja päästä puhumaan muutaman asiakkaan kanssa ,jotta voisi olla varma tuotteet laadusta (= ulkonäöstä) . Tässä vaiheessa ei varmaan kukaan osaa kommentoida miten kunkin tehtaan levyt käyttäytyy 10-20 vuoden päästä. Olen kuullut että Suomalaiselta tehtaalta on tullut huomattavan paljon pintavaurioita, jotka harmittaa muuten kauniissa pinnassa. Taitaa olla myös tehdaskohtaista minkä suuntaista pintalauta on, sekin makuasia toki.

  Meidän taloon tuli CLT:t itävallasta ja laatu oli mielestäni hyvää. Nyt on ollut pystyssä aika tarkkaan kolme vuotta.

  1. Olemme yhtä Itävallan tehtaalta tullutta CLT-taloa käyneetkin katsomassa ja vaikutti kelvolliselta. Mielenkiintoistahan toki olisi nähdä enemmän – ja eri tehtaiden elementtejä. Toistaiseksi vaan kohteita on aika vähän, joita pääsee katselemaan 🙂

 3. Telle tulee ilmeisesti ”koko” CLT rakenne 200mm? Meille tulee se 100mm runko (60mm katto), eli siinä ei ole niin suuri ero hinnassa Suomi vs. ulkomaat, joten tilataan näillä näkymin kotimaista.

  Suomalaisilta kun tilaa on helpompi varmistaa laatu jne.. Tosin 17k eur saa jo muutaman lentolipun tehtaalle.

  Mikä on toimitusaika Itävallasta?

  Mielenkiinnolla seuraan teidänkin projektia.

  1. Moi!

   Meillekin tulee 100mm runko ja eristeet siihen päälle – ja silti hintaero oli noin merkittävä. Ja kysyin tarjoukset tosiaan usealta tehtaalta sekä Suomesta että ulkomailta.

   Tosin meillä tuo elementtisuunnitelma oli varmaan yksi asia, mikä vaikutti asiaan. Kannattaa joka tapauksessa kysyä tarjousta myös ulkomailta, ihan vertailun vuoksi.

   Toimitusajaksi meille lupailtiin 5-6 viikkoa.

 4. Millainen eriste teille muuten tulee seiniin? Meille tulee Huntonin ”kovaa” puukuitua (CLT elementtiin ruuvattava), mutta sitä pitää ostaa täysi kuorma, eli 100m2 liikaa meille…

 5. Moi!

  Olemme tekemässä myös CLT-taloa ja kysyisin, että oliko kotimaisten valmistajien välillä kovin suuria hintaeroja? Kiinnostaisi esimerkiksi, miten Hoisko sijoittui näissä vertailuissa muihin. Olisi suureksi avuksi, jos pystyisit tähän vastaamaan.
  Jos sähköpostiosoitteeni näkyy sinulle, niin voit vastata vaikka yv:nä, jos et halua jakaa julkisesti tällaisia tietoja.

 6. Hei
  Me olemme keskustelleet Hoiskon kanssa clt elementeistä.
  Aluksi puhuttiin hinnoista ja yhtä äkkiä ne olivatkin alv 0%. Meille kuutio hinnaksi tuli 720€m3 alv 0%. Kuutioita tulee yhteensä 195m3

  Mistä muualta kannattaa kysyä tarjouksia elementeistä?
  Pohja piirroksessa on vielä päivitettävää ja nyt haluttaisiin keskustella ammattilaisen kanssa joka osaa käyttää clt etuja hyväksi. Ketä voidaan lähestyä?

 7. Hei!

  Suunnittelemme tässä myös omaa kotia, ja clt on kaikkein houkuttelevin valita. Voisitko Samuli ja muutkin kommentoida teidän prosessista, kokemuksista ja lopputuloksesta näin parin vuoden päästä? Onko ollut kustannustehokasta? Mietin myös näidenkin perusteella että kustannuksia tulee paljon ja tuo vajaa 20 000 on iso summa.. miten on mahdollista käydä katsomassa erilaisia clt kohteita joissa voisi nähdä myös eri tehtaiden valmistuksen jälkeä?

 8. Olisiko CLC-PUUKENNO rakenne parempi ja halvempi vaihtoehto valmiiksi eristettynä jäykkänä kotelo-elemettinä,jossa pintana mikä puu tahansa panelina tai levynä ilman muoveja hengittävä kestävä rakenne. Katso nettisivu clc-kenno.fi niin saatte käsityksen tuotteesta ja on muuten kevyttä tavaraa nostella vaikka pienellä virvelillä, eikä tarvita erillistä runkoa vain pulttiliitokset ja liima väliin.
  Terveisin tuotteen kehittäjä ja patentoija Sakari Karjalainen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


CAPTCHA Image
Reload Image