Julkaistu

CLT-elementtien suunnittelu, osa 1 – pysty- vai vaakaelementit

Blogissa on eletty hiljaiseloa. Meillä on kulunut aika paljon aikaa CLT-elementtien tilausta valmistellessa. Pääasiassa olemme hioneet talon 3D-mallia arkkitehtimme Martinin kanssa ja nyt malli alkaa vihdoin olla ihan valmis. Mallin pohjalta on tehty elementtisuunnitelma, jossa koko talo on nyt jaettu paloihin – ja tämä suunnitelma lähetetään sitten CLT-tehtaalle, jossa CLT-elementit työstetään suunnitelman mukaisesti.

Aika yksinkertaista?

No on ja ei. Me olemme taas lähteneet hieman kokeelliselle puolelle suunnittelussa – pelkkä CLT-talo ei ole tarpeeksi kokeellinen, vaan teemme senkin nyt hieman eri tavalla kuin normaalisti. Tai se on ainakin tavoite. Tai ainakin arkkitehtimme on sitä mieltä, että se on paras ja nopein vaihtoehto. Parasta ja nopeintahan kannattaa aina tavoitella, eikö?

Normaalisti CLT-talot tehdään kerros kerrallaan ja välipohjan CLT-elementit lasketaan kerroksen päälle eli käytännössä CLT-elementit ovat vaakaelementtejä, joiden korkeus on sama kuin huonekorkeus. CLT-pystytys on siis aika selkeä ja yksinkertainen prosessi.

Meille CLT-elementit tulevat pystyelementteinä eli sellaisia 3 metriä leveitä ja parhaimmillaan melkein 10 metriä korkeita elementtejä. Eli kun seiniä laitetaan paikoilleen, niin kaikki kerrokset ovat aika nopeasti kasassa. Elementteihin kiinnitetään L-muotoiset teräspalkit, joiden päälle sitten lasketaan välipohjaelementit – kun seinät on ensin pystytetty.

Jos on muuten vinkata Kymenlaakson alueelta tai miksei muualtakin sopivaa paikkaa erikoisten teräspalkkien hankkimiseen, niin vinkkejä otetaan ilolla vastaan!

3D-kuva CLT-talon sisuksista. Sinisellä L-muotoiset teräspalkit, joiden päällä välipohjat lepäävät.

Tässä on hieman käyty keskustelua, että kannattaako tuollainen pystyelementeistä kasattu CLT-talo vai mennäänkö nyt kuinka pahasti metsään. Me emme tosiaankaan tiedä. Olemme kuulleet mielipiteitä molempiin suuntiin ja joku sanoi, ettei homma edes onnistu tuollaisista pystyelementeistä ja on tyhmää tehdä talo noin. Toinen taas sanoi, että hyvä idea ja talon saa varmasti tosi nopeasti pystyyn.  Taas sama ongelma kuin aina aikaisemminkin, emme tiedä kuka asiantuntijoista on paras ja kenen sanaa kuunnella.

Olemme todennäköisesti ottamassa nyt pientä kokeellista riskiä ellei nyt mitään kovin ihmeellistä ilmene. Riippuu aika paljon itse asiassa CLT-elementtien hinnasta miten tästä edetään. Olemme nyt saaneet alustavan hinnan kolmelta eri CLT-elementtejä valmistavalta yritykseltä, yhdeltä suomalaiselta, yhdeltä itävaltalaiselta ja yhdeltä latvialaiselta. Siitä enemmän seuraavassa kirjoituksessa.

– Samuli

7 vastausta artikkeliin “CLT-elementtien suunnittelu, osa 1 – pysty- vai vaakaelementit”

 1. Kysäiskää metallipalkkeja Kymen metallituotteesta. Firma on Katajasuolla prisman takana eli noin 5 kilsan päässä. Tilaamalla saa vaikka mitä ja hinta on kohtuullinen.

 2. Pitää vielä arvioida, onko paras ja nopea edullisin ratkaisu. Sittenhän ratkaisu on selvä jo niin on.
  Ei muuta kun pientä laskujumppaa.

 3. Kyllähän tuo toimii.
  Itse olisin kylläkin kysynyt suunnittelijalta, että miksei noihin seinäelemetteihin ajeta uraa mihin tuo välipohja elementti voidaan laittaa.
  Näinollen ulkoseinillä ei tarvittaisi mitään erillistä kannatusta.
  Välipohjaelementit vaan lukitaan esimerkiksi kattotuoleissa käytettävillä kulmaraudoilla paikalleen.
  Onko ilmastointiputkien ja sähköjen reiät huomioitu elementeissä?
  CNC kone tekee ne huomattavasti nopeammin ja tarkemmin, kun paikanpäällä nakertaen.
  Pyysitko. Hoiskolta tarjousta? Siellä oli ainakin hyvännäköistä materiaalia mistä levyt tehdään, kun vierailin tehtaalla.

  1. Tätä selvitellään arkkitehdin kanssa vielä. Todennäköisesti mennään teräspalkeilla, kun tällä hetkellä juuri nuo läpiviennit on suunniteltu noiden teräspalkkien pohjalta.

   Hoiskoltakin kyselin tarjouksen ja suunnilleen kaikilta suomalaisilta toimittajilta.

 4. Hienolta näyttää, aika hintavaksi tuo noussee kokonsa ja monimuotoisuuden vuoksi.
  Mutta hyvä ja näyttävä tulee 🙂

  Minkähän verran (m2) tuossa on laskettu CLT-elementtejä ja kuinka paksuna ulkoseinät?
  Mitä eristeeksi ja mikä pintaverhoilu?

  Tarjouksia kannattanee kysyä ainakin Celt, Hoisko, CrossLam, Timbeco, StoraEnso.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


CAPTCHA Image
Reload Image