Julkaistu

Taloprojekti etenee, mutta onko suunta oikea?

Ensin vuosi pohdittiin. Pohtiminen on tärkeää ja monta virhettä korjattiin ja samalla me olemme oppineet paljon rakentamisesta. Kaksi viikkoa sitten työt alkoivat konkreettisesti. Kaivuri tuli tontille, siitä viikko ja kivet räjäytettiin hittoon. Homma eteni joutuisasti ja perustustöiden pitäisi alkaa ensi viikolla. Meille on tulossa on rossipohja eli tuulettuva alapohja. Eilen talon pohja oli tasoitettu yhdeksi tasaiseksi kentäksi.

Siinä oli ongelma. Jos katsoo arkkitehtikuvia – ja katseli sitä tontin muotoa, niin talon etuosan piti jäädä noin 70 cm takaosaa alemmas. Sisällä oli koko talon läpikulkeva pitkä porras. Mutta nyt pohja on tasainen. Minusta tässä on jotain mätää. Tai kun talo suunniteltiin tuollaiseksi tontin muodon takia ja nyt tontti muuttuikin yhden päivän aikana tasaiseksi kentäksi. Tosiaan muutos oli oikeasti noin nopea. Nyt on perjantai. Keskiviikkona talon paikalla oli vielä kuoppaa ja eilen siihen tuli soraa – ja nyt kaikki on tasaista. En pääse siitä yli.

Mitä tämä nyt sitten tarkoittaa?

Talo suunniteltiin maisemaan ja tontin muotoja kunnioittaen. Mutta nyt kun talon pohja on tasainen, niin tuo porrastus ei enää ole tontin sanelema, vaan kyseessä on arkkitehtuurinen ominaisuus – ja arkkitehtuurinen ominaisuus vaatii nyt sen, että perustukset tehdään tasaiselle maalle, mutta kahteen korkoon. Tuulettuvassa alapohjassa ryömintätilan pitää olla 80 senttimetriä, toisin sanoen talon etuosa nousee nyt 80 senttiämetriä tuon tasaisen kentän yläpuolelle, siihen tulee talon alapohja ja porrastuksen takia, joka nostaa taloa noin 70 cm ylemmäs eli talon takaosa nouseekin jo yli 150 senttimetriä maanpinnan yläpuolelle. Sopivan pieni ihminen voisi jo elää talon takaosan alla.

Tässä kuva arkkitehtipiirrustuksista ja esitin viivoilla tämän hetken tilanteen.

Nyt pitää aika pikaisesti miettiä että onko tuo arkkitehtuurinen korotus, tasovaihtelu, enää tärkeä, koska nyt se ei ole enää tontin sanelema ja maisemaan istuva, vaan nostaa vaan talon takaosaa sen 150 cm maanpinnan yläpuolelle. Tokihan siihen tulee täyttöjä, mutta kun talo ei nytkään ole missään kuopassa, joten täytöt talon ympärillä tekevät siihen pienen kukkulan ja se nousee luonnollisen maiseman yläpuolelle – melko huomattavasti. Enkä ole varma haluammeko sitä.

Yksi vaihtoehto on muuttaa jo tehty tasoitettu maapohja, tehdä joku nopea korjausliike ja laskea talon etuosan maapohjaa alemmas – miten luulin alun perin sen menevänkin. Käytännössä en tiedä miten se onnistuu – ja se tarkoittaisi tehdyn työn uudelleen tekoa. Onko se millään tapaa järkevää tässä tilanteessa ja tarkoittaako se minkälaisia kustannuksia? Toisaalta jos luovumme tuosta porrastuksesta, niin sekin tarkoittaa kustannuksia ja kaiken muuttamista, koska pitää muuttaa arkkitehtipiirustuksia, 3D-kuvaa ja perustussuunnitelmia.

Mitä mieltä te olette? Miten te tekisitte tässä tilanteessa?

Entä mistä tämä kaikki johtuu? Viestinnästä tietenkin. Yleensä missä tahansa projektissa, missä on useampi ihminen tekemässä jotain, niin ongelmat johtuvat viestinnästä. Eli taas lopulta meidän vika. Me emme ole ymmärtäneet mitä muut ovat tekemässä ja emme ole viestineet tarpeeksi selkeästi mitä haluamme, koska olemme kuvitelleet, että kyllähän kaikki nyt ymmärtävät, kun tontti viettää alaspäin ja arkkitehdin piirustuksissa on porrastus. Mutta ei se niin mene. Itse pitää huolehtia kaikesta ja jutella kaikkien kanssa, jotta suunta säilyy oikeana. Nyt kun suunta on väärä, niin pitää miettiä miten se korjataan.

– Samuli

12 vastausta artikkeliin “Taloprojekti etenee, mutta onko suunta oikea?”

 1. Ohho! Onko tontin tasoittajalla mitään vastuuta korjata pohjaa? Siis kai heillä kuitenkin piirustukset on olleet tiedossa? Tätä kyllä varmasti tapahtuu paljonkin. Hyvä tietää että teillä on mahdollisesti varakämppä pienelle ihmiselle. 😀

  1. Sehän tässä onkin, kun ensimmäisissä perustuspiirustuksissa ei ollut korkoja, vasta lopullisissa, jotka valmistuivat eilen. Tätä se pieni kiirehtiminen teettää, kun ajatuksena on nyt ollut saada perustukset valmiiksi ennen pakkasia. No nyt selvitellään ja katsotaan miten käy. Joo, totta – ehkä katamme mahdolliset lisäkulut vuokraamalla talon ryömintätilan sopivan pituiselle ihmiselle. Olitko Anne kiinnostunut? 🙂

   1. Hyvä että asia kuitenkin selvisi ja meni parhain päin. Lisätila tuskin on koskaan pahitteeksi ja tosiaan, jos tulee teidän suunnalle keikkaa, niin teen tarjouksen talonaluspaikasta. Lähinnä ehkä sitten kesällä.

 2. Jos vain mahdollista niin oikeaasti poistaisin itse tuon alimman kerroksen porrastuksen kokonaan. Ajatuksena ehkä hauska mutta käytännössä väittäisin toista. Syö myös paljon neliöitä suhteessa että tila on aika pieni valmiiksikin ja kalustus on aika haastava. Kiinteä pöytä ei ole oikeasti elämänvarrella näppärä keksintö varsinkaan kun sen sijoittaa ”porraskäytävään”

  1. Selvittelimme tämän vaihtoehdon ja vaatisi piirustusten muokkausta aika paljon, että saisi portaat järkevästi toimimaan. Ylempi taso on koko alakerralle liian matala ja alempi taas liian korkea. Joka tapauksessa ylemmän tason korottaminen veisi portaat äkkiä kylpyhuoneeseen, mikä ei olisi hyvä juttu. Pöytää olemme miettineet ja tosiaan tällä hetkellä siitä ei ole tulossa kiinteä, vaan vapaasti liikuteltava, mutta se silti on asetettavissa portaiden kanssa yhteen. Ja portaista on tulossa ehkä osittain huonekalu ja istumapaikka. Joten hyviä kommentteja!

 3. Harmi ettei tullut aiemmin noista kaivuritöistä mitään puhetta olisin voinut muutaman neuvon antaa. Tämä ei ole ongelma vaan ratkaisematon asia kuten muutkin talonrakennus projektissa. Kysy maaurakoitsijalta, että riittääkö sora/sepeli perustuksen alle mikäli otat tuon 70cm pois siltä osalta taloa miten se on kuviin merkitty. Sinun vain tarvitsee ”kepittää” kaivurikuskille alue ja korko, niin homma alkaa hoitumaan. Ne kaivurikuskit ei noita kuvia juurikaan lue vaan maastoon tehtyjä merkkikeppejä.

  1. Tässä tosiaan oli lopulta pääasiassa kommunikaatiokatkos – eli emme olleet perillä mitä oli tapahtumassa. Ehkä jos olisimme olleet, niin olisimme tehneet toisin, mutta kyllä onneksi nytkin päästään maaliin.

 4. Jos talon takaosan alle jääkin nyt 150cm korkea tila (onko siis oikeasti rakennusvalvonnan mukaan mahdollista nostaa taloa?), niin eikös se olisi hyvä varastotila puutarhavälineille? Esim. kottikärryt, haravat, puutarhaletkut, puutarhakalusteet saisi kätevästi pois näkösältä ja talvisuojaan…

  1. Tämä oli erittäin valaiseva kommentti ja vastaavan mestarin sekä kaivurikuskin kanssa palaveerasimme asiasta ja nyt takaosaan on tosiaan jäämässä 150 cm korkea tila!

 5. Tervehdys,

  Tuntematta kuviota tai tämän hetken tilannetta tarkemmin eksyn nyt heittämään tämmöiset perusvinkit rakennuttamiseen.

  Työmaan pyöritys:
  – Rakennesuunnitelmat kuntoon ennen rakentamista.
  – Rakentamista ohjaamaan hyvä kokenut vastaava mestari.
  Näin voitte keskittyä paremmin tilaajan, rakennuttajan rooliin. Kommunikointi säännöllisin työmaakokouksin mestarin kautta. Suunnittelua, yhteydenpitoa, hankintoja ja vaikkapa roudausta, siivousta riittää silti yllin kyllin.

  Perustukset:
  Maita voi aina vähän siirrellä ees ja taas. Suuret huononnukset lopputuloksen suhteen harmittavat pitkään. Konsultoikaa rakennesuunnittelijaa ja arkkitehtia.

  Yleisesti:
  Jos tarpeen, ottakaa pieni lisäaika, että rakentamiselle on valmius. Vaikka sitten uusi aloitus keväällä talven väistyttyä. Se, että käytännön rakentamista ohjaa ammattilainen, säästää suurelta stressiltä ja parantaa lopputulosta. Todennäköisesti säästää myös rahaa. Ja mahdollisesti pelastaa jopa perheen hajoamasta.

  No meni jo syvälliseksi. Onnea ja voimia matkaan.

 6. Taisin etäältä huolestua turhaan. Pahoittelut huti-kommentista. Huolestumiseni johtui omasta huonosta kokemuksestani omalla työmaallani, johon rupesin peilaamaan. Hyvä, että mestari on.

  1. Minusta kommenttisi oli kyllä täysin asiaa! Meillä on tosiaan kelpo mestari, joka auttaa tosi paljon. Tosin tietenkin kun kyse on kuitenkin uudemmasta rakennustavasta, niin se aiheuttaa aina välillä vähän säätämistä – mutta kuten sanoit, ei tosiaankaan kannata kiirehtiä, vaan pysäyttää tilanne, jos tulee epäselvyyksiä ja käydä homma läpi ammattilaisten kanssa. Ja käydä asiaa läpi niin monta kertaa, että itsekin on edes osittain perillä. Tosiaan ilman ammattilaisten tukiverkostoa tästä ei varmaan tulisi mitään, ihan liian monta asiaa, jotka pitäisi ymmärtää ja opetella. Tosin nytkin aina välillä ammattilaisilta tulee vähän toisistaan poikkeavia kommentteja, jolloin joutuu vähän pohdiskelemaan.

   Mutta nyt taas yksi vaihe selätetty ja talon perustukset ovat kasassa. Seuraavaksi sitten runko-ongelmien pariin. Kaikki kommentit ja neuvot tulevat tarpeeseen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


CAPTCHA Image
Reload Image