Julkaistu

Miten teidän rakennusprojekti etenee?

En osaa enää edes laskea kuinka monta kertaa meiltä on kysyttä rakennusprojektin etenemisestä. Kesällä vielä vastasimme, että tarkoitus olisi saada seinät pystyyn tämän vuoden puolella. Nyt syksymmällä se on vaihtunut siihen, että pyrimme saamaan perustukset valmiiksi. Kohta varmaan vastaamme, että aloitamme hommat ensi keväänä. Hävettää hieman miten hidasta kaikki on ja tuntuu, ettei mitään tapahdu.

Voisimme toki syytellä vaikka ketä, mutta lopulta syy ja vika on kuitenkin meissä. Lähdimme ehkä vähän soitellen sotaan, tosin emme osanneet edes soittaa, saatikka sotia, joten lähtökohdat olivat melko kehnot. Olihan meillä toki paljon ideoita, mutta ideat eivät kanna kovinkaan pitkälle ilman ymmärrystä.

Ajattelimme, että kun haalimme ympärillemme asiantuntijoita, niin sittenhän projekti varmasti etenee mainiosti ja asiantuntijat kertovat meille miten saamme ideamme toteutettua. Nyt meillä on monta asiantuntijaa, jotka lähettävät meille laskuja, mutta ei se ole tehnyt meistä yhtään fiksumpia, oikeastaan välillä vielä hämmentyneempiä, kun asiantuntijat ovat keskeneen eri mieltä ja emme oikein tiedä ketä meidän pitäisi kuunnella – kuka on se kaikkein kovin asiantuntija. No eihän sellaista ole. Lopulta meidän on itse tehtävä päätös.

Rahaa on silti kulunut. Itse asiassa olemme jo oikeastaan ylittäneet budjetin, vaikkemme vielä ole edes aloittaneet. Kunhan saamme vielä muutaman vastauksen tarjouspyyntöihimme, niin pyrin kirjoittamaan mahdollisimman selkeästi ja rehellisesti budjetista. Suomalaisen mentaliteettiin rahasta puhuminen ei usein sovi, mutta toisaalta se on kuitenkin yleensä se merkittävin asia rakennusprojektissa, joten mielestäni se vaatii jonkinlaista läpinäkyvyyttä.

Mutta niin. Miten teidän rakennusprojekti etenee? No ei se oikein etene ja nolottaa vastailla joka kerta samalla tavalla. Nolottaa ja ärsyttää, tosin eipä tässä pitäisi mitään äärikiirettä olla. Tai ei oikeastaam edes saisi olla. Jonkin aikaa sitten tuli sellainen olo, että nyt on pakko saada jotain aikaiseksi, mutta se olisi varmaan kaikkein tyhmintä – kiirehtiä ja saada aikaiseksi jotain keskinkertaista tai kallista tai molempia.

Vaikkei suunnitelmiin ole tullut isoja muutoksia aikoihin, niin kaikki on kuitenkin tarkentunut ja on tässä itsekin oppinut paljon kaikenlaista matkan varrella. Oppiminen on edistymistä, mutta vielä se ei näy missään. Itse kun olen kovin malttamaton ja yleensä jos Milla sanoo, että jotain pitäisi tehdä, niin olen suunnilleen saman tien ryntäämässä tekemään, vaikken oikeastaan edes vielä tiedä mitä. Yleensä Milla silloin toppuuttelee ja pakottaa meidät suunnittelemaan, mikä lienee hyvä. No nyt on ainakin suunniteltu ja mietitty – ja mielipidekin on muuttunut pariin kertaan, joten ehkä tämä on ollut vain hyvä.

– Samuli

3 vastausta artikkeliin “Miten teidän rakennusprojekti etenee?”

 1. ”…No nyt on ainakin suunniteltu ja mietitty – ja mielipidekin on muuttunut pariin kertaan…”

  Näin se projekti alkoi aikoinaan meilläkin. Tontin osto toki ”poltteli” mielessä, mutta ekana vuotena ei tehty muuta kuin pelkkää suunnittelua ja tontin raivaus pajupusikosta ja lahoista koivuista. Arkkitehdin kanssa käytiin tiivistä keskustelua. Arkkitehti joutui piirtämään talon kolmeen kertaan, mutta hyvin hän se kesti, vaikka olettaisin, että jossain vaiheessa muutostoiveet saattoi harmittaa. Eka luonnos oli arkkitehdin esitys, toinen luonnos oli muutospyyntöjen perusteella tehtyjä korjauksia – ja piirretty kai lähinnä siksi, että itsekin näkisin että ”ei toimi noin”. Se nimittäin oli ihan totta. Kolmas versio syntyi ekan ja tokan version risteymänä. Ja hyvä tuli. Nyt on 3 vuotta asuttu, eikä harmita mikään. Lopputarkastusta ei meillä ole vielä(kään) pidetty, mutta yritän nyt kiirehtiä sitäkin tässä seuraavaksi.

 2. Viisaammat sanovat, että hyvää taloa suunnitellaan vuosi ja rakennetaan toinen vuosi.

  Lähestulkoon vuosi meilläkin meni tontin ostosta maatöiden aloitukseen. Suunnitteluajan olisi luullut riittävän virheettömien suunnitelmien tekoon, mutta kyllä niitä mokia on vaan tullut vastaan eli aika ei kuitenkaan riittänyt.

  Käyttäkää nyt vaan kaikki aika suunnitelmien ristiintarkasteluun, sisustuspäätösten tekoon, tekijöiden kartoittamiseen ja varaamiseen, toimittajien kilpailuttamiseen jne. Sillä kun se kuokka on maahan lyöty, sen jälkeen noihin hommiin ei riitä enää aika eikä jaksaminen eikä oikein intokaan.

  Tsemppiä, kyllä se talo teilläkin vielä valmistuu ja projektikin etenee tuon tiedon kertymisen ja suunnitelmien täsmentymisen myötä. Nämä arkkitehti-taloprojektit vaan ovat erilaisia luonteeltaan kuin talopakettien ripeästi etenevät valmiselementtitoimitukset.

 3. Kiitos lohdullisista kommenteista!

  Olette kyllä ihan oikeassa siinä, että nyt kannattaa käyttää kaikki aika suunnitteluun. Tosiaan kun työ oikeasti alkaa, niin sitten edetään melkoisen ripeästi ja silloin suurempiin muutoksiin ei enää ole mahdollisuuksia. CLT-talon kanssa muutokset ovat oikeastaan mahdottomia sen jälkeen kun CLT-elementtien valmistus on aloitettu tehtaalla – tai ainakin tulee melkoisen kalliiksi muutella mitään siinä vaiheessa.

  Vaikka välillä harmistus ja epätoivo iskee, niin yritämme muistaa kokeneempien sanat ja pyrimme olemaan hätäilemättä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


CAPTCHA Image
Reload Image