Julkaistu

Tontin ostaminen ja siihen liittyvät toimenpiteet

Tämä on tylsää. Mutta tieto on kai hyväksi. En itse löytänyt yhtään kovin selkeää kuvausta tontin ostoprosessista ja kaikesta mitä siihen liittyy, mutta koska olen käynyt prosessin läpi, niin ajattelin kirjoittaa sen ylös. Ja nyt kirjoitan vain kaava-alueiden tonteista, joissa homma on hieman selkeämpi. Lisäksi pankki voi yleensä auttaa näissä asioissa, jos ei itse halua hoitaa.

Kuitenkin ensimmäiseksi, ainakin Pyhtäällä, tontin voi varata itselleen – meille se maksoi 500 euroa. Varausaika on 6 kuukautta. Tuona aikana voi selvitellä asioita, hankkia lainan ja niin edelleen. Tämän jälkeen tontin voi ostaa ja meillä varausmaksu hyvitettiin tontin hinnasta. Tontin hinta oli 24 800 euroa. Tosin tontin hintaan tulee päälle vielä lohkomiskustannus, joka oli 900 euroa ja kun tonttia mennään ostamaan, niin kauppa vahvistetaan ja kaupan vahvistajan maksu oli 120 euroa.

Eli yhteensä tontti on maksanut meille 24 800 euroa + lohkomiskustannukset 900 euroa + kaupan vahvistajan maksu 120 euroa eli 25 820 euroa. Tosin homma ei vielä ole valmis, tontista pitää maksaa vielä varainsiirtovero ja se on 4% kauppahinnasta. Varainsiirtovero pitää maksaa omatoimisesti. Varainsiirtoverot maksetaan tontin hinnasta + lohkomiskustannuksista eli meille tontin ostohinta, josta maksetaan veroja 4% on 25 700 euroa eli veroja tulee maksettavaksi 1028 euroa, tässä on tärkeä huomata, että jos tontti ostetaan puoliksi, kuten me teimme, niin kummankin pitää maksaa oma osuutensa varainsiirtoverosta. Varainssiirtoveron maksuohjeet ja tiedot lyötyvät Verottajan sivuilta.

Kun varainsiirtovero on maksettu, pitää tehdä Maanmittauslaitokselle Lainhuutohakemus. Ohjeet hakemuksen tekemiseksi löytyvät Maanmittauslaitoksen sivuilta.

Eli jos tonttikaupan on vahvistanut virallinen vahvistaja, niin tarvitset liitteiksi kuitit varainsiirtoveron ja tontin maksusta. Lainhuudatus maksaa tällä hetkellä 119 euroa.

Vielä emme kuitenkaan ole maalissa. Nyt kun tontti, lohkomiskustannukset, kaupanvahvistus, verot ja lainhuutohakemus on hoidettu, haetaan kiinnityksiä. Ohjeet ja lomakkeet löytyvät Maanmittauslaitoksen sivuilta. Kiinnityksen voi hakea ja maksaa suoraan verkossa.

Kiinnityksiä haetaan valmiiksi tulevaa taloa varten ja kiinnityksiä vastaan – talon edistymisen mukaan – pankki maksaa lainaa. Kiinnitykset haetaan myös Maanmittauslaitoksen sivuilta. Ne voi hakea paperisina tai sähköisinä. Jos kiinnitykset menevät pankille lainan vakuudeksi, niin monet pankit haluavat kiinnnitykset suoraan sähköisinä.

Tontin ostamisen kustannukset kaikkine osineen:
– Tontin hinta 24 800 euroa
– Lohkomiskustannukset 900 euroa
– Varainsiirtovero 1028 euroa (4 % kauppahinnasta)
– Kaupanvahvistajan maksu 120 euroa
– Lainhuutohakemus 119 euroa
– Lainhuutotodistus 18 euroa
– Kiinnityksen hakeminen 35 euroa / kiinnitys

Tässä näin lyhyesti tontin ostaminen ja siihen liittyvät toimenpiteet. Jos teillä on kysyttävää tai lisää kerrottavaa aiheesta, niin laittakaa kommentteja!

Pyhtäällä muuten poksautettiin pullo kuohuvaa kunnantalolla kaupanvahvistuksen yhteydessä.

1 vastaus artikkeliin “Tontin ostaminen ja siihen liittyvät toimenpiteet”

 1. Aika paljon samaa – ja myös aika paljon eri juttuja, jos tontin hankkii Vantaalta (eikä välimatka Pyhtäälle ole kuin 100km).

  Se mikä on eri – tai mihin eroihin oma huomioni kiinnittyi – niin hintatasossa ero näyttäisi olevan aika suuri. Vantaalla asialliseen tonttiin saa mielestäni budjetoida/varata noin 100 tonnia. Tai ainakaan alle 30 tonnin ei saa mitään. Ja jos katsotaan esim. Espoon hintoja, mielestäni asiallinen pientalotontti maksaa noin 200 tonnia.

  Sitten Vantaalla tonttikauppa on yleensä yksityishenkilöiden välistä kauppaa. Vantaan kaupunki myy 2017 yhteensä vain 62 pientalotonttia, joista 12 myydään pisteytyksen perusteella (pisteitä voi saada esim. Vantaalla asutuista vuosista tai lapsilukumäärän perusteella) ja loput 50 menee tarjouskilpailun perusteella niille, jotka ovat tehneet korkeimman tarjouksen.

  Yksityishenkilöiden välisessä kaupassa mukana on yleensä myös kiinteistövälittäjä, joka hoitaa kaikki käytännön järjestelyt niin, että itse ei tarvitse tietää eikä osata juuri mitään. Näitä yksityiseltä maanomistajalta lohkottuja tontteja myydään vuosittain varmaan tuhansittain (?) tai ainakaan itse en tiedä tarkkaa lukumäärää. Joka tapauksessa jos tontin saa ostettua kaupungilta, niin pitää olla melkoisesti onnea matkassa… Niitä on niin vähän tarjolla.

  Muilta osin prosessi lienee jatkon osalta sama, sekä Vantaalla että Pyhtäällä.

  Ai niin sitten sen tontin voi ostaa vielä myöskin (perustettavan) AsOy:n nimiin. Meidänkin talo on AsOy -muotoinen omakotitalo. Tällä järjestelyllä pyritään kait ensisijaisesti verohyötyihin, tai ainakaan itse en keksi mitä muuta hyötyä siitä voisi olla. Jos tontin ostaa AsOy:n nimiin, silloin tontin ostosta menee 4%:n varainsiirtovero, mutta sen jälkeen 4%:n veroa ei enää mene, vaan tontille tulevan AsOy:n osakkeet vaihtavat talokaupoissa omistajaa, jolloin varainsiirtovero onkin vain 2%. Säästön saa talon uusi omistaja, joka silloin selviää paljon pienemmillä veroilla, sillä Vantaallakin talot voi maksaa useamman sata tuhatta – puhumattakaan Espoon hinnoista.

  Että kyllä tähän tontin ostamiseenkin vaan liittyy kaikenlaista… 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


CAPTCHA Image
Reload Image