Julkaistu

Päärakennesuunnittelija on hukassa ja perustus kaipaa suunnittelua

Luulimme, että meillä on päärakennesuunnittelija. Tai no suoranaisesti emme tienneet, että meiltä voisi sellainen edes puuttua – tai että sellainen pitäisi suoranaisesti olla. Tästä huomaa taas kuinka pihalla itse välillä on, mutta nyt tiedämme, että meidän pitäisi hankkia päärakennesuunnittelija ja yksi tärkeä tehtävä olisi perustussuunnittelu. Meiltä saattaa siis uupua jopa kaksi henkilöä. Tai no meiltä puuttuu vielä iso kasa ihmisiä, mutta tällä hetkellä kaipaamme päärakennesuunnittelijaa ja perustussuunnittelmaa.

Meillehän on nyt alustavasti suunniteltu pilariperustus ja pilareiden päälle tulisi CLT-levy. Noin sen pitäisi olla kustannustehokasta ja periaatteessa aika helppoa, kuulemma. Tontti on kallioinen ja hienoa metsää, joten tavoitteena olisi säilyttää mahdollisimman iso osa tontista luonnontilassa ja pilareiden kanssa mylläämistä tulisi luultavasti aika paljon vähemmän. Mutta nyt jonkun pitäisi käsittääkseni laskea pilareiden paikat ja osoittaa että homma toimii – ja toimivuus on herättänyt jo jonkin verran epäilyksiä. Koska itse emme tiedä perustuksista oikeastaan mitään, niin on hyvin vaikea ottaa kantaa ja nyt yritämme metsästellä asiantuntijoita, mielellään useampaa asiantuntijaa, joilta voisi keräillä mielipiteitä ja edetä sen mukaan.

Onhan meillä jo nytkin asiantuntijoita, mutta kun osa sanoo toista ja osa toista, niin on hankala päättää ketä tässä kuuntelisi. Rakentamisessa on liikaa vaihtoehtoja ja mielipiteitä, niin välillä on hukassa ja ei tiedä ketä kuuntelisi. Lueskelin tietoja vuodelta 2014, että yleisin perustustapa on kevytsoraharkko, sitten tulee valubetoni/puumuotti, betoniharkko, betonielementti, valubetoni/EPS-valmismuotti ja sitten muut perustustavat. Muut perustustavat ovat noin 2% ja tuo pilariperustus menee varmaan siihen Muut perustustavat -kategoriaan. Toisin sanoen niin ei yleensä tehdä ja ehkä se juuri tekee tuosta ongelmallisen. Rakentamisessa ja oikeastaan kaikessa pääasiassa tehdään tietyllä tavalla, koska aina ennenkin on tehty niin. Toki siihen, että aina ennenkin on tehty jotenkin, on varmasti ihan oikea syy. En tiedä mihin tässä päädytään, mutta kaikki vaihtoehdot on hyvä käydä läpi.

Nyt jos jollain olisi vinkata päteviä perustussuunnittelijoita tai päärakennesuunnittelijoita, niin olisi mahtava homma.

– Samuli

3 vastausta artikkeliin “Päärakennesuunnittelija on hukassa ja perustus kaipaa suunnittelua”

 1. Tuo on kyllä niin tuttua, että jokainen asiantuntija tuntuu olevan eri mieltä mikä olisi paras tapa tehdä joku juttu ja on kyllä aika hermoja raastavaa sitten yrittää punnita eri vaihtoehtoja, kun ei itse asioista tiedä sen enempää kuin googlesta tietoa löytää.

  Meilläkin oli vähän haasteita löytää perustussunnittelijaa, kun kaikki tuntui kovin kiireisiltä, mutta laita sähköpostia, jos haluat kuulla meidän tekijän nimen. 🙂

  1. Aivan! No onneksi kaikki koko ajan jotenkin etenee. Pitää vaan hankkia lisää asiantuntijoita ja katsoa keskiarvo mielipiteistä 🙂

   Minäpä olen yhteydessä, kiitos!

 2. Ongelmat johtuu osittain noista vastuukysymyksistä. Meidänkin taloomme joka oli ns. muuttovalmis talopaketti piti meidän hoitaa perustussuunnittelu. Rakenne oli senverran perinteinen ettei suunnittelu ollut ongelma. Suunnittelijan kuva oli periaatteessa samanlainen kun talotehtaan esimerrikuva perustuksesta. No nyt vastuu perustuksen kestävyydestä on talotehtaalta pois.
  Koska teidän talo ei ole mikään perusjuttu, niin on entistä vaikeampi löytää suunnittelijaa , joka ottaisi vastuun uudenmista ja vähemmän kokemusta olevista ratkaisuista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


CAPTCHA Image
Reload Image