Julkaistu

Makuuhuoneen suunnittelu

Ei taida olla suomenkielistä termiä makuuhuoneelle, jonka yhteydessä on sekä vaatehuone että kylpyhuone? Englanninkielessä on käytetty termiä en suite, millä tarkoitetaan makuuhuonetta, joka on suoraan yhteydessä kylpyhuoneeseen, tai kylpyhuonetta, joka on yhteydessä makuuhuoneeseen. Vähän-sinnepäin-termi voisi olla buduaari. Makuu-vaate-kylpyhuone -kombo, kaikki yhden oven takana.

Jos minulle joku tila on tärkeä, niin tämä. Oma hyvinvointi lähtee sisältä, ja oman kokemukseni mukaan kaikkien tärkein edellytys on hyvät yöunet. Asia, joka toisille on itsestään selvyys ja nukahtaminen tapahtuu yrittämättä, kun taas toisille se on vaikeaa ja turhauttavaa. Itse kuulun ikävä kyllä jälkimmäiseen ryhmään. Siksi minulle on hyvin tärkeää luoda makuuhuoneeseen tietynlaiset olosuhteet, jotta nukahtaminen olisi mahdollisimman helppoa. Myös kylpyhuone on minulle tärkeä tila – siellä haluan rentoutua ja nauttia pienestä luksuksesta. Joskus maailmassa ei ole mitään niin tärkeää, kun saada viettää pari tuntia kylpyhuoneessa: laittaa kasvonaamion, hoitaa kulmakarvat kuntoon, lakata varpaankynnet. Tai sitten vaan lillua ammeessa silmät kiinni, mitään ajattelematta. Lapsilta ja eläimiltä pääsy kielletty!

Säilytys:

  • Vaatteet
  • Kengät
  • Korut
  • Pyyhkeet
  • Meikit
  • Hiusvälineet ja -laitteet
  • Hygieniatarvikkeet
  • WC-paperit

Tilan ratkaisut:

Minimalistinen makuutila – eli ei mitään ylimääräistä ja vain juuri tarpeellinen määrä neilöitä. Sängyn molemmin puolin tarvitaan yöpöydät ja lukuvalot. Muuta ei tarvita.

Tuuletusikkuna – usein ennen nukkumaanmenoa tuntuu hyvältä tuulettaa huonetta pikaisesti.

Makuutilan pimennys – omalla kohdallani pienikin valon määrä saattaa häiritä nukahtamista, siksi haluan minimoida ikkunoiden määrän. Emme kaipaa makuuhuoneeseemme upeaa näköalaa – päinvastoin kerroimme jo heti alusta arkkitehdillemme, että makuuhuone saa olla talon pimeimmässä nurkassa.

Erotettu vaatesäilytys – jotta itse makuutila pysyy rauhallisena, erotetaan vaatetila seinällä omaksi alueekseen/huoneekseen. Kun vaatesäilytys on oma tilansa, voi vaatehyllyt ja -rekit hyvin jättää avoimiksi, ilman kaapinovia. Se helpottaa käytettävyyttä ja säästää myös kustannuksia.

Pukeutumispeili ja valo – vaatetilassa voisi hyvin olla luonnonvaloa, mutta vähintään hyvä ja mietitty valaistus ja kokovartalopeili.

Meikkauspiste – laittaudun lähes joka päivä, joten sitäkin varten olisi kiva olla oma selkeä paikka, joko kylpyhuoneen tai vaatehuoneen puolella. Meikkaaminen on mielekkäintä luonnonvalossa, joten meikkauspiste olisi kiva saada ikkunan ääreen. Tietysti hyvä valaistuskin pitää olla. Marraskuussa aamukuudelta luonnonvalo ei paljon auta.

Tilava peilikaappi – erinäiset kosmetiikkapurnukat on kiva saada piiloon. Peilikaapin ovissa on hyvä olla peilipinta myös sisäpuolella, jotta myös takaraivon peilailu onnistuu.

Seinäpönttö – helpottaa siivoamista ja on myös vähän huomaamattomampi kuin perinteinen seisova pytty.

Kynttiläkruunu ja kylpyamme – edustavat sitä luksusta. Muualla talossa käytännöllisyys tulee aina ennen ylellisyttä, mutta tässä tilassa haluan vähän hienostella.

-Milla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


CAPTCHA Image
Reload Image