Julkaistu

Oleskelutilan suunnittelu

Kotimme suunnittelussa yritän välttää käyttämästä sanaa olohuone. Minulla mielikuva olohuoneesta on sellainen pitkänmallinen divaanisohva, jota vastapäätä TV-taso. Niiden välissä joku olohuoneen pöytä. Sellainen löytyy todennäköisesti suurimmasta osasta suomalaisia koteja. Haluan tietoisesti ohjata arkeamme sellaiseen suuntaan, jossa sohvalla löhöilyä ja TV:n tuijottamista on mahdollisimman vähän. Nykyään meillä on paha tapa tulla syömään kaikki ateriat sohvan ääreen ja luonnollisesti samalla aukeaa se TV. Jompikumpi vain toteaa, että ”katsotaan varmaan yksi jakso”. Se tarkoittaa jaksoa mistä tahansa sarjasta mikä on sillä hetkellä kesken Netflixin tai HBO:n kautta. Se ei ole kysymys, ja useimmiten toteamuskin on turha – molemmat tiedämme jo etukäteen, että samalla kun syömme, katsomme yhden jakson. Se on paha tapa, josta haluaisin päästä.

Uutta kotia ajatellen näen oleskelutilalla pääasiassa kolme funktiota: ruokailu, rentoutuminen ja edustaminen. Haluaisin ruokailun tapahtuvan ruokapöydän ääressä, en sohvalla lautanen kädessä. Ruokapöydän täytyy siis olla kutsuva ja siihen pitää olla helppo pääsy keittiöstä. Saman pöydän ääreen pitäisi mahtua isompikin porukka, jos on illanistujaisia tai juhlia. Lisäksi kodin oleskelutilassa täytyy olla mahdollisuus rentoutua, vaikka haluankin vähän välttää perinteistä olohuoneen ideaa. Tila on myös edustamista varten. Eteisestä on suora yhteys oleskelutilaan, joten tila saa olla vaikuttava ja kutsuva. Elämän eri tilanteita helpottaa myös, jos tila on mukautuva, eli siellä onnistuu niin sujuva arki kuin vaikka rippijuhlien järjestäminen.

Säilytys:

  • Koriste-/keräilyesineet
  • Taide
  • Viherkasvit
  • Polttopuut
  • Hifi/media
  • Lautapelit

Tilan ratkaisut:

Suuri ruokapöytä – lähtökohtana oleskelutilalle on kodin keskiössä sijaitseva ruokapöytä. Ajattelen niin, että se varsinainen seurustelu ja hengailu voisi hyvin tapahtua ruokapöydän ääressä, eikä siinä sohvaryhmällä. Näin ajatellen ruokapöydän tuoleiksi voisi sopia mukavat ja pehmustetut istuimet. Saman pöydän ääreen olisi kiva saada mahtumaan tarvittaessa 8-10 henkeä. Pöydällä tietenkin hyvin harvoin on sellaista käyttöä, mutta toisaalta iso pöytä mahdollistaa myös muiden asioiden tekemisen. Vaikkapa läksyjen.

Takka – rakastan rätisevän tulen tuomaa tunnelmaa, joten takka on must. Lisäksi varaava takka lämmittää, ja haaveilen myös leivinuunin yhdistämisestä takkaan. Takan läheisyydessä täytyy olla tilaa polttopuiden säilyttämiseen.

Portaat istuimina – oleskelutilastamme tulee porrastetusti kahteen tasoon tontin maaston muotoja mukaillen. Porrastus on n. 70-80 cm. Ehdotimme arkkitehdillemme, että porrastuksen askelmat veisivät koko talon läpi seinästä seinään – askelmat tarjoavat paljon lisää istumatilaa. Portailla istuskelu on niin luonnollista, että ajattelimme jopa, että sitä mahdollisuutta voisi korostaa muutamilla istuintyynyillä tai vaikka lampaantaljoilla. Ajatusta on toteutettu esimerkiksi Seinäjoen kirjaston portaissa.

Seinäjoen Löykkiön kirjaston portaat.

Nojatuolit (ei sohvaa!) – minulla on syntynyt niin paha antipatia sohvaa kohtaan, että en uuten kotiin sohvaa halua. Sohvan voi korvata muutamalla nojatuolilla, laiskottelu onnistuu ihan hyvin niissäkin. Sohvan alta ja sohvatyynyjen välistä imuroiminen on ikävää hommaa. Sohva on useimmiten yksi valtava möhkäle, mikä hallitsee koko oleskelutilaa ja sen liikuttelu on hankalaa. Suurin syy minulle on kuitenkin se, että sohva mahdollistaa laiskottelun liian hyvin. Sohvan pois jättäminen tukee ajatusta siitä, että pääasiassa hengailu keskittyisi ruokapöydän ääreen.

Huomaamattomat medialaitteet – en saanut Samulia ylipuhuttua siitä, että oleskelutilaan ei tulisi TV:tä ollenkaan, joten töllö on nyt suunniteltu tilan yhdelle seinälle. TV:tä tärkeämmät ovat kuitenkin hyvät kaiuttimet. Viihdelaitteiden huono puoli on kamala määrä piuhoja ja kaukosäätimiä, ja laitteiston sijainti ja asennus täytyykin suunnitella mahdollisimman valmiiksi jo etukäteen, jotta kaikki mahdolliset elektroniset roippeet saadaan piiloon.

Taide ja keräily – tarvitsevat tilaa näkyä. Olemme molemmat innostuneet keräilemään mitä oudompia asioita, ja tykkäämme pitää rakkaita esineitämme esillä. Samulilla heikkous on vanhat Star Wars -figurit, ja minulla vanhat öljyvärimuotokuvat. Olemme saaneet makumme oudosti sopimaan yhteen ja juttu on niin, että minustakin ne pienet ja vähän kärsineet storm trooperit ja kumppanit ovat aika kivannäköisiä, kun niitä seisoo koko porukka samalla lasihyllyllä. Ne vaativat oman tilansa, ja todennäköistä on, että ne päätyvät esille juuri oleskelutilaan. Minä taas haluan hienon kokoelman vanhoja muotokuvia yhdelle seinälle.

Viherkasvit – näyttävät kivalta, mutta ne myös puhdistavat ja kosteuttavat huoneilmaa ja muutenkin edistävät terveyttä. Olemme miettineet jonkinlaista viherseinää, jossa kastelu tapahtuisi mahdollisimman helposti, ehkä jopa automaattisesti.

-Milla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


CAPTCHA Image
Reload Image