Julkaistu

Keittiön suunnittelu

Monen mielestä keittiö on kodin tärkein tila. Kodin sydän. Meillekin se on ainakin yksi tärkeimmistä. Siellä puuhataan joka päivä, ja ainakin silloin tällöin kokataan ihan antaumuksella. Tärkein asia keittiötä suunniteltaessa on rakentaa hyvä ”flow” työskentelyyn. Jääkaapin, vesipisteen ja lieden välillä liikkuminen täytyy olla helppoa ja esteetöntä, eivätkä ne saa sijaita liian kaukana toisistaan. Jääkaapin vieressä tulee olla laskutilaa (ajattele vaikka kauppakassin purkamista, jos ei olisi?), samoin lieden molemmin puolin. Suunnittelussa tulee ottaa huomioon ergonomia ja turvallisuus. Esimerkiksi työtasojen korkeus tulee mitoittaa asukkaiden mukaan ja eliminoidaan turhaa kumartelua ja varvistelua. Kauhuesimerkki vaarallisesta mikron sijoituspaikasta löytyy nykyisestä asunnostamme: mikro on korkean jääkaapin yläpuolisessa kaapissa, niin että minä joudun varvistamaan sitä käyttäessä, enkö sittenkään yletä kunnolla. Sitten tulee henkeä pidetällen nostettua kuumaa keittolautasta mikrosta pois…

Nykyisen mikromme huonossa sijoittelussakin taustalla on estetiikan halu. Se oli ainut paikka, jonne saimme mikron piiloon, niin ettei sitä tarvinnut pitää näkyvissä ja tukkimassa jo muutenkin liian vähäistä laskutilaa. Nyt kun on mahdollisuus päästä alusta alkaen suunnittelemaan uutta keittiötä, aion varmistaa, että vastaanlaista tilannetta ei pääse syntymään. Tavoitteena siis toimiva, turvallinen ja kaunis keittiö. Keittiön, jos minkä suunnittelussa kannattaa varmasti hyödyntää ammattilaisen apua – niin mekin aiomme tehdä.

Säilytys:

 • Kuiva ruoka (säilykkeet, leivonta, pastat ja riisit)
 • Mausteet
 • Teet ja kahvit
 • Astiat
 • Aterimet
 • Kattilat ja pannut
 • Kulhot ja vuoat
 • Uunipellit
 • Kauhat, lastat
 • Leikkuulaudat
 • Tarjoiluastiat
 • Muovirasiat
 • Leivinpaperit, foliot
 • Pienet kodinkoneet
 • Pesuaineet
 • Jätteet
 • Reseptikirjat
 • Servetit, kertakäyttöastiat

Tilan ratkaisut:

Energiatehokkaat kodinkoneet – hankkimalla energiatehokkaat kodinkoneet voimme säästää sähkölaskussa. Tietenkin kodinkonehankinnat mitoitamme tarpeemme mukaan: täyskorkea jääkaappi ja puolikas pakastin, astianpesukone, liesituuletin, uuni ja tällä hetkellä harkitsemme induktio/kaasuliesi yhdistelmän hankkimista. Kertokaa, jos kokemuksia on. Mietityttää myös nuo uunien pyrolyysitoiminnot. Voiko itsensä puhdistava uuni olla liian hyvä ollakseen totta, vai onko niissä sudenkuoppia?

Tiskiallas – tulee meillä olemaan suurehko. Suuren tiskialtaan tarvetta kyseenalaistetaan aika paljon (koska eihän kukaan tiskaa, jos on asianpesukone!). Meillä on nyt ns. normaalikokoinen yhden altaan tiskiallas, ja olemme monesti todenneet, että isompi saisi olla. Jos työtason pinta-alan uhraaminen suurelle tiskialtaalle arveluttaa, niin tiskialtaisiin löytyy nykyään käteviä lisäosia, jossa altaan saa muunnettua työtason jatkeeksi tai siihen voi asettaa valutusosan.

Aamiaiskaappi – aluksi tuomitsin tämän (Suomessa) uudehkon tulokkaan hölmöksi trendiksi. Keittiön toimintojen suunnittelun myötä totesin, että sellainen täytyy meillekin toteuttaa! Lähinnä ehkä itse saattaisin nimetä sen pienkodinkonekaapiksi. Kun listasimme jatkuvasti käytössä olevia pienkodinkoneitamme (vedenkeitin, kahvinkeitin, monitoimikone, mikro, leivänpaahdin) pelästyin ajatusta, että ne kaikki pyörisivät levällään keittiön työtasoilla. Ehei. Täten meille tulee aamiaiskaappi, jonne nämä laitteet jemmataan. Aamiaskaapin käyttömukavuus vaan täytyy miettiä kunnolla, eli varmistaa, että kaapin ovet aukeavat nätisti ja eivät auki ollessaan ole tiellä muita puuhia haittaamassa.

Järkevät pintamateriaalit – pintamateriaalien valintaa tulee ohjaamaan helppohoitoisuus, kestävyys ja hinta. Noh, kyllä myös ulkoäkö. Kriteerien tärkeysjärjestystä en vielä tiedä, mutta sen sanon, että nykyisen keittiömme valkoiset korkeakiiltolaminaattiset kaapinovet ja myöskin kiiltävä musta välitilan laminaatti ovat olleet puhtaanapidon kannalta painajaismaiset. Niin kauniit kuin ne ovatkin (tai olivatkin, nimittäin ensimmäisen vuoden jälkeen en ole niitä koskaan täysin tahrattomiksi saanut). Kaapinoviin ja välitilaan tavoitteena löytää sellaiset pinnat, joista pienet tahrat ja sormen jäljet eivät näy helposti, työtasoksi taas kestävä ja jynssäämistä sietävä pinta.

Sopivasti työtasoa – meillä laitetaan usein ruokaa yhdessä, ja nykyisen keittiömme suurin harmi on se, ettei kahdelle kokille ole kunnolla tilaa.

Säilytystilaa – täytyy olla keittiössäkin runsaasti, jotta astioita, kippoja ja kuppeja ei tarvitsisi pinota loputtomasti päällekkäin ja täyttää laatikoita peränurkkia myöten. Peränurkista puheenollen, perinteisiä ”aukeavia” kaapinovia toimivampi ratkaisu ovat vetolaatikot, varsinkin alakaapeissa. Niiden myötä välttää kontallaan lattialla ryömimisen navan yläpuolinen ruumis kaapin sisällä esineitä takimmasta nurkasta etsien.

Sokkelitilan hyödyntäminen – en ollut itse tullut tällaista vaihtoehtoa ajatelleeksi ennen kuin luin siitä. Sokkelitilaan voi asentaa vetolaatikon, tai jos on keskuspölynimuri, sokkelitilaan saa kätevän rikkaimurin.

Leivinuuni – on suunnitteilla takan yhteyteen. Takka on tulossa saunan ja keittiön väliin, tulisija olohuoneen suuntaan. Näin ollen tuntuisi järkevältä yhdistää takkaan leivinuuni (oikea termi tällöin lienee takkaleivinuuni), niin että leivinuunin luukku olisi keittiöön päin. Ajatus siitä, että joku ihana pataruoka voisi kypsyä hiljalleen takan lämmössä on alkukantaisuudessaan vaan jotenkin vastustamaton.

Jätesäilytys – keittiössä säilytetään lähinnä kaatopaikkajäte ja biojäte, joita täytyy tyhjentää paljon useammin kuin ns. kuivaa jätettä, joka tullaan lajittelemaan kodinhoitohuoneen puolen jätekaappiin.

Edit: Tämän artikkelin julkaisun jälkeen saimme niin hyvän kommentin Facebookin kautta, että pakko lisätä se vielä tähän:

”…roskis (erityisesti sekajäte ja biojäte) on mielestäni hyvä olla ylälaatikossa altaan vieressä. Siinä se on hyvällä käyttökorkeudella. Lisäksi usein ruokaa tehdessä tulee seistyä altaan edessä, jolloin on kivempi jos roskis on vieressä. Makuasia, mutta en tykkää kumarrella alalaatikon korkeudella olevaan roskikseen.”

-Katja

Tuosta on pakko olla täysin samaa mieltä!

-Milla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


CAPTCHA Image
Reload Image