Julkaistu

Saunan ja pesutilojen suunnittelu

Saunahan on suomalaiselle lähes pyhä paikka – ei tulisi siis kuuloonkaan, että uudisrakennuksessa ei saunaa olisi. Meille saunominen on tähän asti ollut vain mökillä tapahtuva harvinaisuus, joten oman saunan saaminen on aika kutkuttava ajatus. Mökillä nautimme niin kovasti puukiukaan mehevistä löylyistä, joten puukiuas on meille aika selvä valinta kotiinkin. Onhan se vähän hankalampaa kuin sähkökiukaan kanssa, mutta saunan lämmittäminen puulla on oma rituaalinsa ennen saunaa. Se vaatii hieman aikaa ja vaivaa, mutta se samalla valmistelee ihmisen saunaa varten. Mielentila muuttuu oikeaksi. Saunassa ei saa olla kiirettä, vaan siellä rentoudutaan ja rauhoitutaan. Meille saunassa käyminen ei siis tule olemaan jokapäiväistä, vaan kerran tai kaksi viikossa tapahtuva erityinen hetki. Siksi me haluamme ennen kaikkea, että sauna ja pesutilat ovat rauhalliset ja rentouttavat. Pyhä paikka.

Säilytys sauna- ja pesutiloissa:

 • Pyyhkeet
 • Laudeliinat
 • Pesuaineet
 • Polttopuut

Tilan ratkaisut:

Karsittu ja minimalistinen – haluamme rauhoittua ja rentoutua, joten tiloissa ei saa olla mitään ylimääräistä. Ei vessaa tai pyykinpesukonetta, tai epämääräisiä hyllyjä tai koreja täynnä erilaisia shampoo- ja pesuainepurnukoita. Mahdollisimman vähän tavaroita harhauttamassa ajatuksia. Pesuaineet voisivat säilyä siististi esimerkiksi seinään upotetussa tasossa.

Sopivasti tilaa – laskimme, että sopiva koko olisi mitoittaa saunan lauteet neljälle. Useimmiten saunomme kahdestaan, joten tilaa ja väljyyttä riittäisi, mutta tilanteen vaatiessa myös useampi takamus mahtuu samoille lauteille. Pesutilassa myös täytyy olla sopivasti tilaa, niin ettei tule ahtauden tunnetta. Kahta suihkua emme kuitenkaan tarvitse. En ole asiasta galluppeja tehnyt, mutta oma mielikuva on ettei kukaan oikeasti käy yhdessä suihkussa puolison tai jonkun muun kanssa. Kertokaa, jos yhdessä suihkuttelijoita löytyy!

Pieni pukeutumistila – ennen pesutiloja olisi hyvä olla tila, johon voi ripustaa pyyhkeen ja tarvittaessa jättää vaatteet. Siis ripustuskoukkuja ja vähän laskutilaa.

Polttopuut – liikkuvat parhaiten puukorissa, jolle täytyy olla mietitty valmiiksi laskupaikka.

Ikkuna – saunan puolella voisi hyvin olla pieni avattava ikkuna. Mahdollisuus nähdä ulos (metsään) rauhoittaisi ja eliminoisi klaustrofobisen tunteen.

-Milla

2 vastausta artikkeliin “Saunan ja pesutilojen suunnittelu”

 1. Täytyypi osallistua galluppiin 🙂 Kyllä meillä käydään samaan aikaan suihkussa. Joko arkena illalla, kun illat on yleensä aika kiireisiä niin sopivassa kohtaa usein samaan aikaan mennään. Tai sitten saunaan mennään yleensä poikkeuksetta samaan aikaan tai lähdetään, niin kaksi suihkua tekee tästä helppoa kun kummankaan ei tarvitse odottaa.

  Pärjäisimmekö yhdellä suihkulla? Aivan varmasti.
  Jos saisi silti valita seuraavaan taloon, niin kaksi suihkua olisi valinta. Siihen kun tottuu…

 2. Sama tavoite, mahdollisimman vähän tavaraa. Puukiuas olisi ihana, mutta laiskuuden ja vaivan takia sellaista ei tule.

  Meillä käydään samaan aikaan suihkussa 2 suihkua tulee (poika kohta 8 en tiedä kauan jatkuu).
  Vanhassa talossa oli kaksi ja uuteenkin tulee kaksi. Kyllä suihkuteltiin kaksisteen ennen lastakin.

  Pieni pukeutumistila saadaan ja se on kiva, sinne tulee penkki jonka alle säilytystilaa pefletit ja shampoot yms varajutut ja pyyhkeille sähkökäyttöinen kuivauspatteri. Lisäksi ko. tilassa on wc ja pieni allas (ei allaskaappia) . Kuvissa on piirelty seiniä enemmänkin, mutta haluan jättää tilan avoimemmaksi kun on niin pieni kuitenkin.

  Saunan lauteet mitoitettiin niin että niissä voi pötkötellä. Se oli tärkeä kriteeri. Ja tuolla tavalla kun mitoittaa tarpeen vaatiessa saunaan mahtuu 4-6 henkeä.

  Meillä toteutuu metsään/puistoon näkymä koko saunan levyisellä panoraamaikkunalla. Outoa, totuin ajatukseen ettei ole tuuletusikkunaa eli sellaista ei nyt tule.

  Vesipiste löylyvedelle tulee saunan puolelle. Lauteiden alle valaistus ja siivousvalo (ei kirkkaita juttuja kattoon).

  Suunnitteluintoa 🙂
  Tänne olisi kiva saada lisää kommentteja 🙂

  http://betonielementtitalo.blogspot.fi/search/label/Muistilista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


CAPTCHA Image
Reload Image