Julkaistu

Kodinhoitohuoneen suunnittelu

Kodinhoitohuoneen tilan tarpeen suunnittelu oli meille mielenkiintoinen ja avartava tehtävä. Nykyisessä asunnossamme meillä ei ole kodinhoitohuonetta, vaan kodinhoitohuoneen toiminnallisuudet on jaettu muihin huoneisiin (pyykinpesu kylpyhuoneessa, pyykin kuivatus ja silitys työhuoneessa, likapyykin säilytys eteisen komerossa, jne.). Aluksi siis olimme vähän pihalla, että mitä asioita kodinhoitohuoneelta vaadimme. Kun olimme listanneet kaikki asiat ja toiminnot, olimme hämmästyneitä kuinka tärkeä tila kodinhoitohuone oikeastaan onkaan. Haluamme sijoittaa sinne vaatehuollon kokonaisuudessaan, siivouskomeron ja jonkinlaisen jätelajittelukeskuksen, eli ns. jätekaapin. Pienempiä kokonaisuuksia ovat lääkekaappi ja kissan ruokailutila.

Moni haluaa, että kodinhoitohuoneesta on kulku ulos, ja se onkin aivan järkevää. Meille riittää kuitenkin, että kodinhoitohuone on eteisen lähellä, eli ulos on lyhyt matka. Toinen varsin yleinen kodinhoitohuoneen toiminto on vesipiste, mutta meillä se ei ole tarpeen, sillä keittiön ja vessan vesipisteet ovat ihan vieressä.

Säilytys:

 • Likapyykki
 • Siivousvälineet
 • Talouspaperit
 • Petivaatteet
 • Keittiöjakkara
 • Kissanhiekat
 • Kissanruoka
 • Lääkkeet

Tilan ratkaisut:

Likapyykkien lajittelu – ideaaliratkaisu olisi, että likapyykit saisi helposti lajiteltua jo siinä vaiheessa, kun vaate tulee pyykkiin. Meillä lähinnä pestään neljää erityyppistä koneellista: tummat 60°C, tummat 40°C, hienopesu ja valkoiset 40°C. Tarvitsemme siis neljä likapyykkisäilöä. Nykyisin meillä pyykin lajittelu tapahtuu niin, että pyykkikorin sisältö kaadetaan lattialle ja aletaan kasaamaan näitä neljää pinoa…

Pesukone ja kuivausrumpu – tilan säästämiseksi harkitsemme yhdistelmäkoneen hankkimista. Kuivausrumpu tuskin tulisi käyttöön joka koneellisen yhteydessä, mutta se mahdollisuus on hyvä olla olemassa.

Kuivausnaru – hylkäsimme ajatuksen kuivauskaapista, lähinnä tilan takia. Sen sijaan suunnittelimme, että työtason yläpuolelle saisi vedettyä pyykkinarut seinästä seinään, eli ns. pull-out pyykkinaru.

Viikkaustilaa – pyykkien viikkaaminen on ihan mukavaa hommaa, jos vaan on tilaa. Ajattelimme, että pyykkinarujen alle jäisi reilusti vapaata tasoa. Ehkä sitä tasoa voi tarvittaessa hyödyntää myös keittiöhommissa, jos niissä joskus tila uhkaa loppua (keittiö kun meille tulee ihan kodinhoitohuoneen viereen).

Integroitu silityslauta – jonka saisi näppärästi vedettyä/taitettua esiin tarvittaessa.

Siivouskaappi – jossa on sopivasti tilaa säilyttää pölynimuri, moppi, rikkalapio, ämpärit, pesuaineet, rätit ja reivut, silitysrauta ja roskapussit. Ja mitä noita nyt on.

Jätekaappi – jätettä ja roskaa on tänä päivänä mahdollista lajitella melko tarkkaan. Me kerrostaloasujina olemme jo tottuneet siihen, ja aiomme jatkaa lajittelua omakotitalossakin. Se ei tietysti ole ihan niin helppoa, kuin taloyhtiössä, jossa melkein kaikki mahdolliset roska-astiat löytyvät talon pihasta. Jätteen lajittelu tulee meillä jakautumaan kahteen: keittiöön ja kodinhoitohuoneeseen. Jälkimmäisessä säilötään kaikki kuiva ja puhdas jäte: paperi, pahvi, lasi, keräyspullot, muovi ja paristot.

Säilytystilaa – tarvitaan lisäksi jonkin verran tekstiileille, talouspaperille, lääkkeille ja kissanhiekalle. Ainakin.

Auttakaa amatöörejä! Mikä on kodinhoitohuoneessa must?

-Milla

6 vastausta artikkeliin “Kodinhoitohuoneen suunnittelu”

 1. Hei vaan, kyllä se lavuaari ja hana on aika must kodinhoitohuoneessa. Mikäli teillä perhe laajentuu jossain vaiheessa omiin lapsiin (muistelisin siitä maininnan nähneen), muuttuvat monet tarpeet juuri eteisen ja kodinhoitohuoneen alueella aika radikaalisti suhteessa kahden aikuisen kotiin, ja niihin kannattanee varautua? Suosittelen käydä lukemassa useammasta lapsiperheiden blogeista näitä kuvauksia huonesuunnitelmista.

  Esim. tuo khh:n lavuaari on melko kiva siinä vaiheessa, kun pitää laittaa pesuun lasten mustikkakeittoisia vaatteita, joita pitää ensin tahranpoistoaineella puhdistaa mutta se keittiön lavuaari on täynnä niitä likaisia astioita siitä aamupalasta ja edellisestä iltapalasta, kun kukaan ei ole tyhjentänyt tiskikonetta ja vessa nyt on tietenkin varattu juuri silloin…. Muistan vielä hyvin ajan ennen lapsia ja sitä kaaoksen määrää, joka tulee yllättämään lähtöjään kuinka siistin perheen tahansa ei voi edes kuvitella ennen kuin se omalle kohdalle osuu.
  Lisäksi jo rakennusvaiheessa tuo khh:n lavuaari on melko kiva, kun pitää alkaa pestä maalisia käsiä, ei niitä keittiössä halua pestä. Eli joku ronski rosteriallas tms. vaan sinne, joka ei pelkää pieniä maalinroiskeita.

  Miettikää myös lasten ja raksavaiheen kannalta mistä haluatte kulkea mutaisilla ja hiekkaisilla vaatteilla ja kengillä, ja mihin ne laitetaan kuivumaan odottamaan pesua tai uutta käyttöä. Ja toisekseen tuo vaatesäilytystarve kasvaa eksponentiaalisesti suhteessa lasten määrään, ei mene samalla logiikalla kuin aikuisten säilytystarve. Siihen päälle vielä kaikki harrastusvälinee; monot, nappikset, lenkkarit yms.
  Lisää vinkkejä löytyy tosiaan muista blogeista. Tsemppiä suunnitteluun!

  1. Kiitos tästä hyvästä kommentista! Saimme ihan samansuuntaisia kommentteja Facebookin puolella, joten selvästi tuntuu siltä, että pitäisi varata vieläkin enemmän tilaa säilytykseen (varsinkin eteiseen) ja varmaan harkita uudelleen lavuaarin sijoittamista myös kodinhoitohuoneeseen. Lapset ovat tulevaisuudessa ihan mahdollisia, ja lapsiarjesta autuaan tietämättömälle tällainen palaute on kullan arvoista! Toisaalta yritämme tasapainotella pienehkön neliömäärän kanssa ja ajattelemme myös niin, että pikkulapsiaika ei ole ikuista. Yritämme itseasiassa jopa tietoisesti vähän välttää suunnittelemasta taloa liikaa lasten ehdoilla – mutta tietenkin arki pitää olla sujuvaa myös lasten kanssa. Paljon mietittävää näköjään vielä 🙂

 2. Hei!

  Hyviä pointteja, mutta minustakin allas hyvä khh:ssa pikkukäsipyykille (tai ties miten likaisten hanskojen huuhteluun jos ei erillista kura-allasta). Tosi hyvä myös kierrätysjutut ja kissan asiat mietintä . Hyvä idea tuo vierasnaulakko jotain nuppeja varmaan vielä kehittelen lisäksi alakerran sisäänkäyntiin.

  Haluan että khh altaasta pystyy ottaamaan vettä ämpäriin eli tarpeeksi korkea hana pitää tulla (laitoin just varmistusta asiasta khh toimittajalle koska hanoja kilpailutan).

  Meille tulee eteisen yhteyteen kurapiste ja sinne toivon että mahtuu kaikki pojan märät vehkeet kengät housut takit hanskat (meillä vain 1 lapsi). Muutoin kengille pitää istuimen alle laittaa tilaa ja lisää kenkätilaa (180 leveän liukuovikaappiin). Meille tulee eteisen taakse kausivaatetila (eli talvella siellä on kesävaatteet ja kengät ja toisin päin (sitten on vielä kellarissa varasto harrastusvälineille ja muille esim. matkalaukuille , joulu / vapppu / pääsiäis yms juhlakoristeille yms sellaisille tavaroille joita ei koko ajan käytetä esim. kesälelut yms).

  Itse khh on makuuhuoneiden yhteydessä ja sinne tulee korotettuna pyykinpesukone ja kuivausrumpu (päälle kuivausjuttuja). Lajittelutaso (tosin aivan liian pieni tulee :/ sellainen 2 metriä pitkä olisi paras jos mahtuisi), korkeita kaappeja jonne puhtaat lakanat ja pyykeet ja varapeitot ja tyynyt (niitäkin lapsiperheessä tarvitsee ehkä enempi kuin muutoin mm . oksennustauti…).

  http://betonielementtitalo.blogspot.fi/2017/03/huonekortti-alakerran-eteinen.html -> tuo siis virheellinen penkin alle tulee kenkien säilytyspiste

  http://betonielementtitalo.blogspot.fi/2017/02/kodinhoitohuone-suunnitelmaa.html

  1. Ihan mahtavia kommentteja!

   Talon suunnittelu on kyllä haasteellista, koska yleensä ihminen elää siinä omassa kuplassaan ja meidän kuplaamme ei ole vielä syntynyt lapsia ja vaikka olemme pyrkineet huomioimaan tulevan ja mahdolliset lapset, niin varmasti kaikkea ei osaa ottaa huomioon. Kuten Millakin sanoi, niin tätä pitää vielä pohtia.

   Toisaalta taas olen itse miettinyt, että haluan asua uudessa kodissamme ainakin 20 vuotta ehkä jopa pidempään. Ja siihen 20 vuoteen sisältyy paljon erilaisia vaiheita ja se meidän oma kupla tulee muuttumaan vielä monta kertaa.

   Haasteelista miettiä kaikki eri vaiheet ja pyrkiä rakentamaan talo, joka ei ole suunniteltu vain yhtä vaihetta varten. Ensin ilman lapsia, sitten pienten ja vähän vanhempien lasten kanssa ja lopulta ehkä taas kahdestaan.

 3. Innostuin näköjään lukemaan teidän mielenkiintoista blogia. Kotia ei toki kannatta suunnitella pelkästään pienten lasten ehdoilla, lapset valitettavasti kasvaa isoiksi ja heidän vaatima tila sitä myötä kasvaa 🙂 Säilytystilaa ei ole valitettavasti ikinä liikaa, vaikka eläisi kuinka minimalistisesti. Meidän elossa säilytystilaa tarvitaan paljon sisääntulon yhteydessä. Toinen visainen kysymys on aina: Minne laitan lastenrattaat ?

  Itse laittaisin ehdottomasti vesipisteen khh:seen, samoin ainakin meillä kahden lapsen perheessä on koko ajan kaksi tällaista https://www.siivous.fi/yellowservice/images/products/middle/5465.jpg
  auki ja pyykkiä kuivumassa. Emme käytä kuivausrumpua. Eli perus 4 hengen pyykkien kuivaukselle on hyvä varata tilaa, mieluusti muualta kuin olohuoneesta 🙂

  Tsemppiä

  1. Hyviä ajatuksia! 🙂

   Tosiaan koko ajan yrittää jääräpäisesti ajatella, ettei tilaa tarvitse niin paljoa. Ja jos ei ole varastointitilaa, niin ehkä tavaraakaan ei kerry niin paljoa, mutta ehkei se ihan niin yksinkertaista ole. Eteinen ja kodinhoitohuone ovat varmaan ne tärkeimmät juuri kulkemisen ja varastoimisen kannalta. Pitää tätä vielä pyöritellä ja miettiä voiko tilojen käyttötarkoitusta muuttaa pienillä kustannuksilla vuosien saatossa, jos valmiiksi suunnittelisi erilaisia toimintoja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


CAPTCHA Image
Reload Image