Julkaistu

Eteisen suunnittelu

Eteinen on monella tavalla merkityksellinen tila, ja varsinkin Suomen sääolosuhteissa aika välttämätön. Kun tullaan lumisena, kuraisena tai likomärkänä kotiin, niin on helpottavaa, ettei tarvitse astua sisään suoraan olohuoneeseen, vaan voi kuoriutua uloimmasta vaatekerroksesta rauhassa vähän erillisessä tilassa. Eteisellä on siis vahva funktionaalinen merkitys, mutta on sillä se toinenkin puoli: eteinen on tila, jonka vieras näkee ensimmäisenä. Se luo ensivaikutelman ja asettaa ennakko-odotuksen muille tiloille. Eteisen pitäisi siis olla sujuva asukkaan arjessa, mutta vastaanottava ja ystävällinen myös vieraita kohtaan. Ja kaikki tietysti pitäisi toteuttaa mahdollisimman pienillä neliöillä – harvassa talossa on eteiseen uhrattu paljoa tilaa, ja uudisrakennusten suunnitelmissakaan eteiseen ei usein varmaankaan panosteta. Haastava suunniteltava!

Säilytys eteisessä:

  • Takit
  • Kengät
  • Hatut, hanskat ja huivit
  • Sadevarusteet
  • Avaimet

Tilan ratkaisut:

Laskutilaa – tullessa, mennessä ja pukeutuessa tulee varmasti tarve laskea avaimet, puhelin tai laukku johonkin siksi aikaa, kun laittaa kengät jalkaan.

Istumismahdollisuus – on ainakin mukava plussa. Vaikka itseltä onnistuisikin kenkien laitto jalkaan seistenkin, mutta kaikilta ei ehkä onnistu. Tämäkin on vieraiden huomioimista.

Säilytystilaa – ei voi eteisessä olla tarpeeksi. Varsinkin isommassa perheessä takkeja ja kenkiä on riesaksi asti. Tämä on totta jo omassa kahden hengen perheessä, huolimatta siitä, että jatkuvasti yritämme karsia ja ostaa vähemmän. Varsinkin paksut talvitakit vievät tuhottomasti tilaa. Ja onko mitään niin kammottavaa, kuin eteinen täynnä kenkiä sikin sokin lattialla? Säilytystilaa on siis suunniteltava jo valmiiksi vähän enemmän kuin tarve tällä hetkellä on.

Peili – on ihan mukavaa tarkistaa oma olemus pikaisesti ennen ovesta lähtemistä.

Vierasnaulakko – minusta on kiva, että vieraita varten tarjolla olisi naulakko tai ripustuskoukkuja. Vaikka ne omat takit säilyisivätkin pääasiassa kaapissa, niin vieraita ajatellen olisi kätevämpää tarjota ripustustila. Lähtiessä oma takki löytyy helposti, eikä tarvitse vaivaantuneena kaivella toisten kaappeja omaa takkia etsien.

Olemmekohan unohtaneet jotakin?

-Milla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


CAPTCHA Image
Reload Image