Julkaistu

Omakotitalon tilojen suunnittelu

Oman kodin suunnittelussa lähdimme liikkeelle siitä, mikä oma tarpeemme on. Aika itsestään selvä ajatus, mutta tosiasiassa on helppoa unohtaa oma näkemys ja lähteä suunnittelemaan samanlaisia ratkaisuja kuin muutkin ovat tehneet. Ikään kuin ilmestyy tarve vaikkapa takkahuoneelle, vaikka alunperin nimenomaan oli puhuttu, että sellaista ei tarvita. Kun niitä tarpeita vaivihkaa ilmestyy useampiakin, niin neliöiden määrä kasvaa, kustannukset kasvaa ja tulevina vuosina turhien tilojen ylläpito vituttaa.

Aloitimme tämänkin projektin samoin kuin muutkin yhteiset projektimme: kirjoitimme listan. Tai oikeastaan listan kirjoitin minä yhteisten keskustelujen perusteella. Ja toisen ja kolmannenkin listan. Asumistarpeemme ovat todellisuudessa hahmottuneet jopa useamman vuoden ajan, sillä ehdimme haaveilla kodin rakentamisesta jo melkeinpä yhteisten vuosiemme alusta asti. Kun siis otimme yhteyttä arkkitehtiin, tiesimme suunnilleen minkälaisia tiloja tarvitsemme ja haluamme. Tiesimme myös keitä me olemme, ja ymmärsimme, että meidän tarpeemme ei välttämättä ole sama kuin muiden.

Tietenkin tähän asti kaikki on ollut aika suurpiirteistä: Tarvitsemme suuren työtilan ja tilaa kirjoille. Makuuhuone sen sijaan saa olla pieni ja pimeä. Keittiö saa olla yhteydessä oleskelutilaan, jossa keskipisteenä on suuri ruokapöytä. Meille ei tarvita sohvaa. Takka ja puukiuas pitää olla. Emme missän nimessä halua nurmikkoa. Ennen kaikkea haluamme tehokkaan kodin, joka kunnioittaa asumisfilosofiaamme.

Meillä on jo kolmas versio kotimme piirustuksista olemassa. Vielä emme kuitenkaan tiedä, missä mitäkin kattilaa ja maustepurkkia tullaan säilyttämään, tai mihin kissanhiekkalaatikko sijoitetaan. Nyt, ennen lopullisia piirustuksia, haluamme varmistaa, että kotimme tulee toimimaan juuri meille. Tässä vaiheessa oli hyvä pitää perusteellinen ajatusriihi kustakin huoneesta, ja miettiä tarkkaan mitä kussakin huoneessa tehdään. Mikä on huoneen päätarkoitus? Mitä siellä säilytetään? Minkälainen on huoneen tunnelma? Näitä pohtimalla pääsimme syvemmälle yksityiskohtiin. Hyödynsimme paljon netistä löytyvää tietoa, ja lisäksi kuljimme nykyisen kotimme läpi huoneesta huoneeseen varmistaaksemme ettemme unohda mitään. Listasimme ylös kunkin huoneen käyttötarkoituksen, siellä säilytettävät tavarat ja näiden asettamat vaatimukset tilalle, eli tilan ratkaisut. Ennen kuin kotimme lopulliset piirustukset lyödään lukkoon, voimme käydä kokonaisuuden kohta kohdalta läpi ja varmistaa, että kaikki yksityiskohdat toimivat.

Seuraavat kirjoitukset tulevat käsittelemään tilojen suunnittelua, huone kerrallaan.

1 krs
Eteinen
Kodinhoitohuone
Keittiö
Sauna ja pesutilat
Pikku wc
Olo- ja ruokailuhuone

2 krs
Makuuhuone, vaatesäilytys ja kylpyhuone
Monikäyttöhuone (Vieramajoitus, leffahuone, jumppatila, tulevaisuudessa mahdollinen lasten huone)

Parvi
Työhuone

– Milla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


CAPTCHA Image
Reload Image