Julkaistu

CLT-talon piirustukset osa 3

Saimme vihdoin eteisen ja tulisijan. Alakerran WC siirtyi eteisen ja kodinhoitohoineen väliin ja keittiön muoto hieman muuttui. Makuuhuone on edelleen turhan iso ja elokuvaparvi pelottaa.

Olemme kuitenkin aika pitkällä ja pienillä muutoksilla melkein perillä. Sinänsä kaikki on edennyt aika helposti, vaikka onhan tässäkin toki aikaa kulunut, mutta toisaalta ei meillä ole ainakaan vielä ollut kiire. Tosin eiköhän se kiire kohta iske, kun maa alkaa olla sula ja pohjatöihin voisi ryhtyä.

Keittiössä pitää olla runsaasti laskutilaa, joten Martinin suunnittelema sisäänkäynti talon pohjoispäädyssä lienee korvattava ikkunalla ja tehtävä siihen keittiön taso, jolla olisi liesi, allas olisi saunaa vastapäätä olevalla tasolla. Korkea keittiökaapisto voisi olla eteistä vastapäätä, jolloin säilytystilaa olisi tarpeeksi.

Makuuhuone on edelleen turhan iso ja osan sen tilasta voisi antaa vaatehuoneelle. Vaikka elokuvaparvi onkin hauska idea, niin käytännössä se ei kuitenkaan ole kovin toimiva. Ensinnäkin olisi hieman ahdistavaa, jos parven kautta pääsee makuuhuoneeseen ja muutenkin jos elokuvia katsotaan perheen tai vieraiden kesken, niin sitten sille on jokin muu paikka kuin meidän makuuhuone.

Alunperin makuuhuone oli suunniteltu korkeaksi tilaksi, joka veisi osan parven tilasta, mutta silloin makuuhuoneesta tulisi turhan korkea ja koska makuuhuone ei ole oleskelutila, niin mieluummin muuttaisimme kylpyhuoneen korkeaksi tilaksi ja siellä voisi olla jopa kattoikkuna.

Yläkerralla voisi olla oma pääsy terassille ja terassi voisi olla kahdessa tasossa. Sinänsä meillä ei ole tarvetta toisen kerroksen terassille, mutta toisaalta katon muodon takia ensimmäisen kerroksen terassi olisi ehkä turhan korkea, joten terassin jakaminen kahteen kerrokseen tekee tilasta helpommin hallittavan ja sen lasittaminenkin on edullisempaa.

– Samuli

Julkaistu

CLT-talon piirustukset osa 2

Asiantuntijan tehtävä ei ole noudattaa asiakkaan toiveita kirjaimellisesti, vaan miettiä mikä oikeasti on paras ratkaisu – vaikka se olisikin jotain muuta kuin asiakas pyytää. Olen ollut yrittäjänä yli kymmenen vuotta ja huomannut usein, että vaikka asiakkaalla on välillä hyvinkin vahvoja mielipiteitä ja toiveita, niin velvollisuuteni asiantuntijana on välillä kyseenalaistaa asiakkaan toiveet ja esitettävä vaihtoehtoisia ratkaisuja, jotka ainakin omasta mielestäni ovat parempia kuin asiakkaan esittämät toiveet.

Onneksemme Martinkaan ei noudata toiveitamme kirjaimellisesti, vaan pitää kiinni linjoistaan ja valinnoistaan, jotka hänen mielestään ovat parempia ratkaisuja meille. Olimme aikaisemmin ehdottaneet, että alakerta olisi yhdessä tasossa ja keittiö siirrettäisiin eteläpäätyyn. Martin ei noudattanut kumpaakaan näistä ehdotuksista.

Martin oli jättänyt alakerran kahteen tasoon, mutta yläkerta ja parvi olivat nyt yhtenäisiä kerroksia. Portaat olivat perinteisemmät, mikä on paljon rauhallisempi ja selkeämpi ratkaisu. Itse olimme ajatelleet toisin päin, mutta nyt uusia kuvia katsellessamme huomasimme, että itse asiassa näin onkin parempi.

Menimme tapaamaan Martinia Helsinkiin. Vaikka sähköpostilla on hyvä antaa palautetta ja itse pidän, kun keskusteluista jää jotain kirjallista ylös, niin sähköposti on silti vähän kankea tapa kommunikoida ja etenkin suunnitteluvaiheessa välitön palaute ja keskustelu jää pois, mikä itse asiassa hidastaa suunnitteluprosessia. Nyt kun kävimme Martinin kanssa kasvokkain uutta piirustusta läpi, niin keskustelu ja innostuneisuus vei suunnitelmaa nopeasti eteenpäin.

Piirustuksista puuttui vielä eteinen, joka on meille tärkeä, koska muuten pelkona olisi että kengät ja vaatteet leviävät oleskelutiloihin. Millan kanssa ehdotimme, että alakerran tasomuunnos voisi olla koko talon levyinen yhtenäinen porras, jolla voi myös istuskella. Alakerrassa pitäisi olla myös tulisija.

Yläkerran makuuhuone voisi olla pienempi ja vaatehuone erotettaisiin makuuhuoneesta. Makuuhuone ei kuitenkaan ole meille oleskelutila, joten siihen ei ole syytä uhrata neliöitä. Sitä vastoin kylpyhuone voisi olla isompi.

Katsomme Millan kanssa paljon elokuvia ja vaikka toistaiseksi voimmekin käyttää toista makuuhuonetta elokuvien katseluun, niin joskus mahdolliset lapset kuitenkin vievät kyseisen huoneen, jolloin tarvitsemme uuden paikan videotykille. Ainoa paikka, jossa silloin saa katsoa rauhassa elokuvia on makuuhuone, joten videotykille ja kankaalle pitäisi saada paikka myös makuuhuoneeseen. Martin sai siitä ajatuksen elokuvaparvelle, jota voisi katsella makuuhuoneen yläpuolisesta parvitilasta.

Jäämme odottamaan uusia piirustuksia.

-Samuli

Julkaistu

Ensimmäinen versio CLT-talon piirustuksista

Saimme ensimmäisen version piirustuksista. Olimme itse kaavailleet hyvin yksinkertaisia muotoja ja pakko myöntää, että hieman säikähdimme, kun katsoimme ensimmäistä piirustusta. Ymmärsimme kuitenkin, että tässä vaiheessa kyse on linjan hakemisesta. Arkkitehti haastaa meitä ja voimme tunnustella erilaisia ajatuksia. Piirustuksessa ei vielä ole edes kaikkia kylpyhuoneita, eikä muitakaan välttämättömiä tiloja, vaan kyseessä on enemmän hahmotelma yleisestä ilmeestä ja fiiliksestä.

Päällimmäinen ajatus meillä kuitenkin oli, että erilaisia tasoja on liikaa. On vaikea kuvitella tarkkaan miltä ratkaisu, erityisesti portaat, näyttäisivät käytännössä. Ei voi välttää ajatusta, että portaat tulisivat näyttämään silloilta eri tasojen välillä ja se tuntuu meistä turhan sekavalta (eikä sovi asumisfilosofiaamme!).

Ilmaisimme siis huolemme portaista ja tasoista, ja ehdotimme mm. että pohjakerros voisi olla yhdessä tasossa, ilman porrastusta. Mietimme myös voisiko keittiön ja sisäänkäynnin siirtää talon eteläpäätyyn. Toisaalta pidämme paljon talon muodosta – se saa jäädä kuten onkin!

-Samuli